diumenge, 2 d’agost del 2020

Nº 330: L'acte d'investidura de Francesc Español en el seu nomenament com a Doctor


L'any 1982 el professor Francesc Español (Valls 1907-Barcelona 1999) va ser reconegut amb el títol de Doctor. Aquí presentem una sèrie de documents sobre aquest acte.

-Començarem pel sobre i la invitació tramesa de la mà d'Español



-El fulletó de mà en què s'explica tota la parafernàlia i el protocol de l'acte.

NOTA: En aquest acte, a més de la investidura de Francesc Español, també es va fer la del botànic Eugeni Sierra i Ràfols, però no s'hi inclou la seva part.



-El discurs d'acolliment a càrrec del Dr. Andrés de Haro Vera






Abans del discurs d'Español, alguns trets de la seva biografia:

-18 d'agost de l'any 1923 va fer la seva primera activitat bioespeleològica a la cova del Traça, a Fontscaldetes, Cabra del Camp, Alt Camp, on descobreix la seva primera nova espècie de coleòpter cavernícola. Va ser descrita per René Jeannel l'any 1930 amb el nom Speophilus Españoli (sic). Actualment el seu nom científic és Troglocharinus espanoli, per un canvi de gènere i per l'actual normativa gramatical entomològica.

-1924: ja col·labora amb el Departament d'Entomologia del Museu

-Va fer el servei militar a Ceuta i Larache, 3 anys entre 1926 i 1929

-el pare era advocat, a Valls i volia que estudiés per advocat o farmacèutic. El que Español volia era estudiar Biologia, però va acabar renunciant-ne i fer Farmàcia, que va estudiar a la Universitat de Barcelona entre els anys 1931 i 1935. Només va treballar uns dos anys en una farmàcia, però no l'hi agradava i va entrar al Museu l'any 1932 com a Regent d'Entomologia.

-1932: publica el seu primer article entomològic

-1933: publica el seu primer article bioespeleològic

-Mobilitzat l'any 1936, ja que llavors no es reconeixia la mili feta amb els republicans. No va dir que era farmacèutic i el van destinar a intendència i estava encarregat dels serveis d'elaboració de pa.

-1941: és nomenat conservador d'Entomologia del Museu

-1948: membre fundador del GES del Club Muntanyenc Barcelonès, com a grup independent de la Secció de Ciències del Club

-1955: Universitat Central de Barcelona: càrrec d'Ajudant dins la Secció de Zoologia

-Primers dels anys 60: una sèrie de col·laboradors espeleòlegs es van incorporar al Museu: parlem d'Oleguer Escolà; Josep Subils; Isidre G. Urgellés; Armando Ávalo; Joan Senent; Carles Ribera i algun més i van organitzar el Laboratori de Bioespeleologia, sempre sota el consell i formació d'Español. De les activitats d'aquest grup, el primer descobriment d'una nova espècie (de coleòpter) va ser a càrrec de l'Isidre, a finals de l'any 1963: Speonomus urgellesi, descrita l'any 1965 per Español. El nom actual de l'espècie és Parvospeonomus urgellesi.

-1966: És nominat oficialment Director del Museu (En realitat ell ja feia molts anys, des del 1939, que feia aquesta feina de director)

-1966: creació del Departament de Bioespeleologia en un despatx de la planta de la Biblioteca

-1969 Español és nominat Acadèmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

-Curs 1970-71 al 75 A la Universitat de BCN es fa carreg de l'assignatura d'artròpodes durant 5 cursos acadèmics als estudiants de tercer curs de Biològiques

-1973-74, Ostenta la Presidència de la Institució Catalana d'Història Natural, constituint-hi el 1977 la Comissió de Bioespeleologia

-1977 es jubila, però continua els seus estudis entomològics al Museu

Al llarg de la seva vida, va publicar 407 treballs



-El discurs d'agraïment d'Español.

I com a cloenda, la publicació original de l'Speophilus Espanoli de l'any 1930, de l'autor R. Jeannel