dijous, 12 d’agost del 2021

Nº 357: Ramon Margalef. Paralelismo entre la vida de las cavernas y la de las grandes profundidades marinas

 

                     D'esquerra a dreta: Francesc Español, ?, Josep Mª Thomas, Ramon Margalef, 

                Joaquim Mateu. Refugi d'Igaratza, Serra l'Aralar, 1945.   Foto: fons Joaquim Mateu

NOTA: en data d'avui, 23-08-2021, acabo de veure que aquest article ja es va publicar el data 18-01-2016. El format no és el mateix, però el treball de Margalef, sí. 

Es dona a conèixer un article d’en Ramon Margalef, en que fa comparacions entre les característiques d’hàbitat dins de les cavitats i els fons marins de gran profunditat.

A primer cop d’ull, podría semblar que aquests dos medis no tenen res a veure. Sí, és així, però hi ha característiques que es mantenen als dos. La seva lectura es veu complicada per una terminologia biològica molt particular, el que no treu que sigui interessant i, a més, ens fa anar a internet a consultar el que no entenem.

Publicat l’any 1976 al  Bol. Soc. Hist. Nat. Balears nº 21. 1975, deixa entreveure dubtes que, amb els anys, ja han estat interpretats i, més o menys resolts.

Generació i limitació dels recursos alimentaris, poblacions amb pocs individus, comportament i estrategias, metabolisme relantitzat, baix índex de reproducció…, són característiques que es compleixen en els dos ambients.