dilluns, 19 de maig del 2014

Nº 203. Visita guiada al Museu de Ciències Naturals de Barcelona Part 2 (2)


Estoreta d'ordinador (210 x 180 mm) amb la reproducció d'un dibuix original de la façana del Café-Restaurant de l'Exposició Universal de 1888, signat pel seu propi arquitecte, Lluís Domènech i Montaner

Seguint amb la visita guiada al museu, parlarem de la resta dels llocs que la Cap de col·leccions Eulàlia Garcia Franquesa amablament ens va anar mostrant. Són els secrets més ben amagats del museu, llocs i estances que, en general, no es poden visitar si no és per motius de treball. 

El terrat del Museu, entre les quatre torres. Vista mirant cap a Montjuïc


La balconada de la Torre de l'Homenatje


Un detall de la balconada de la Torre de l'Homenatje. En la foto de dalt (foto J. Comas), es pot veure el mal estat en que estava la barana abans de la restauració de tota la torre


Com sigui que l’edifici del museu és aprofitat d’una anterior utilitat, no hi ha gaires llocs adients per a la seva utilització com arxius de fauna, és per això que tot aquest material està distribuït per diferentes estances entre els diferents pisos, fins i tot al punt més alt d’una de les quatre torres, on s’ha d’entrar des del mateix terrat.     


Magatzem dins d'una de les torres del terrat. Al centre i en primer plano, l'Eulàlia, la nostre guia


L'Oleguer Escolà amb un dels antics armaris de la col·lecció Segarra de lepidòpters, una de les primeres que va tenir el museu i una de les primeres de Catalunya d'aquesta especialitat


Més col·leccions de lepidòpters en arxius més moderns

Una part que podríem considerar una mica "fantasmagòrica", són els passadisos del tercer pis, uns corredors molt llargs i molt estrets pels que quasi s’ha de pasar de costat per no tocar els animals dissecats que es guarden a les seves parets laterals. Semblen trets d’una pel·lícula de terror!

Un dels estrets i llargs passadisos del tercer pis, una zona reservada a magatzem d'animals dissecats


Un dels arxius de revistes de Ciències Naturals, al tercer pis del museu

El Departament de Taxidèrmia va ser el punt de cloenda de la interessant visita, el lloc a on dissequen i preparen els animals morts provinents del zoològic, centres d’acolliment de fauna, etc. Al moment que hi érem les taules eren plenes d’ocells amb els quals hi estaven treballant.

El laboratori i taller de Taxidermia

Aus per preparar


Dins del taller de Taxidermia, un magatzem de treballs en curs d'acabar, líquids conservadors i de preparacions, etc.

També treballen amb un felí. Podria semblar que l'han omplert de "pircings" o que l'estan tractant amb una sessió d'acupuntura, oi?

Ara ja podem dir que coneixem... quasi tot el museu!