dimecres, 19 de febrer del 2020

Nº 318. Els germans Vilarrúbia i les ciències naturals

La casa pairal Torrellebreta, llar de la família Vilarrúbia

Aquests nadals la Silvia i el Xavi m'han regalat un llibre d'entomologia: Els nostres insectes, de l'autor Joaquim Vilarrúbia. Vaig creure interessant escriure quatre ratlles sobre aquesta família que tant varen fer per a la cultura catalana. (llibre: 158 x 116 mm, 112 pp.)


El pròleg, escrit per en Joaquim Maluquer i Sostres (Barcelona 1930-2011, un gran ornitòleg, descriu amb detall les dedicacions de cadascun dels cinc germans Vilarrùbia. Com sigui que algun d'ells va tenir certa dedicació a la bioespeleologia, s'ha cregut convenient la seva transcripció completa.

El pròleg:



L'edició del llibre és de l'any 1961. Jo recordo allà pels anys 1963, als inicis de col·laborar amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, com el Dr. Español esmentava aquesta família i la seva casa, Torrellebreta, a Malla, Osona, si bé, llavors, jo encara no sabia de qui es tractava.

Un dels germans, l'Antonio, estava interessat amb la fauna subterrània. A la cova de les Feixasses, a Sant Feliu de Pallarols (la Garrotxa), l'any 1934 l'Antonio Vilarrúbia, l'eminent entomòleg que va treballar durant vint-i-cinc anys i va arribar a ser conservador del Museu de Zoologia de Barcelona, va descobrir un nou coleòpter cavernícola que el Dr. Ricardo Zariquiey Álvarez va descriure com Speonomus vilarrubiasi, dedicat a l'Antonio. El treball descriptiu el va fer l'any 1935 i el va presentar al VI Congreso Internacional de Entomología (Madrid) sota el títol "Nuevos Bathysciinae catalanes (Col. Silphidae)", però a causa de la guerra civil no es va publicar fins a l'any 1940. L'any 1977 aquest Speonumus va ser canviat de gènere i ara el nom oficial de l'espècie és Parvospeonomus vilarrubiasi (Zariquiey) Bellés & Escolà 1977 (Entre paréntesi l’autor que el va descriure originalment i Bellés & Escolà 1977, els autors que el van canviar de génere, i l’any del treball).

Parvospeonomus vilarrubiasi, de la cova del Far.    Foto: Agusti Meseguer

Un dels capítols del llibre tracta de la fauna subterrània. També el reproduïm.





Els cinc germans Vilarrúbia tenien les següents dedicacions i especialitats principals dins les ciències naturals:

-Josep Maria: botànica

-Mossèn Lluís: himenòpters

-Conrat: rèptils i amfibis

-Antoni: himenòpters

-Joaquim: lepidòpters


Etiquetes d'identificació de la fauna capturada. En veiem dos exemples:
 les de l'Antoni Vilarrúbia i les del Dr. Francesc Español. El leg. després
del nom és una abreviatura en llatí que vol dir recolectat o recollit per.

Els insectes que es guarden a les col·leccions, es preparen encolats sobre una cartolina i suportats amb una agulla. A la base es col·loca una altra etiqueta amb les dades de la data; lloc i nom del recol·lector. Els entomòlegs que recullen molts exemplars normalment es fan unes etiquetes impreses amb el seu nom i les van retallant segons les seues necessitats.
Un exemple de com es guarden coleòpters cavernícoles: encolats sobre
 cartolines i a sota, l'etiqueta. De la col·lecció d'en Jordi Comas 

Com a complement final, també s'inclou la nota necrològica que Francesc Español va publicar al nº 1 de la revista Miscelánea Zoológica l'any1958 dedicada a l’Antonio.