divendres, 3 de desembre del 2010

Nº 090: Nova espècie de coleòpter cavernícola del Marroc

El nostre company Carles Hernando, especialista en coleòpters i un gran col•laborador de la nostra Associació, ha finalitzat l'estudi d'uns exemplars d'estafilinids que van ser recollits en el decurs de la 10ª campanya del Projecte de Biospeleologia Atlas, el novembre de l’any 2008. Trobats en una cavitat propera a la Daya Chiker, a la província de Taza, han resultat ben diferenciada dels seus parents més propers i ha merescut la creació d’una nova espècie.
La cavitat, que ja hi haviem estat en dues altres ocasions en campanyes anteriors, va ser visitada per capturar una determinada espècie de coleòpter del gènere Antoinella: A. gigoni, però el que són les casualitats. D'Antoinella ni una i en canvi van aparèixer, entre altres coses, aquests nous exemplars. En Carles ja té enllestit el treball i ens ha fet arribar una de les fotografies que seran editades. És un gest que li agraïm, ja que normalment els autors no volen parlar dels seus treballs, en especial si són novetats, abans de que apareguin "en premsa"

No em podem avançar més, hem d'esperar a que aparegui la publicació. Sereu informats.

dilluns, 29 de novembre del 2010

Nº 089. Nova espècie de pseudoescorpí de Castelló

El nostre company de l'Associació, en Juan A. Zaragoza, del Departament d’Ecologia de la Facultat de Ciències de l’Universitat d’Alacant, ens ha donat a conèixer un dels seus darrers treballs sobre fauna cavernícola. Tot seguit us mostrem un recull de la publicación –resum i imatges-. Es tracta d'un nou pseudoescorpí, un quernet del grup dels aràcnids. Com a curiosa història, el material va ser trobat pel també nostre company Jordi Comas a l'avenc d'en Serenge el març de l'any 1982 i per diversos motius no ha estat publicat fins fa poc. També cal explicar que aquest minúscul aràcnid no va ser detectat en el moment de la seva cacera. En Jordi va capturar un exemplar del gran pseudoescorpí Troglobisium racovitzai i va resultar que entre les seves pinces, el que s'anomenen quelícers, tenia pres un altre pseudoescorpí, el del motiu de la publicació, però aquest va passar desapercebut pel moment i va ser en Zaragoza qui el va descobrir en el moment d'observar el material. S'ha de tenir present que hi ha una gran diferència de mida entre els dos. Mentre Troglobisium pot mesurar uns 20 mm, la nova troballa no arriba als 2 mm, per això no fou detectat.
A més de representar una nova espècie i un nou gènere, ha merescut descriure una nova subfamília, fet que s'ha de considerar com de gran importància.
Resumen Se describe Arcanobisium gen. nov. para Arcanobisium comasi sp. nov., de una cueva caliza en la Comunidad Valenciana, provincia de Castellón, España. Por sus rasgos únicos, en comparación con el resto de syarínidos, merece la creación de una nueva subfamilia, Arcanobisiinae para su acomodación. Algunos caracteres de los Syarinidae son evaluados y los géneros Chitrellina Muchmore, 1996, Hadoblothrus Beier, 1952, Microcreagrella Beier, 1961 y Microcreagrina Beier, 1961 son transferidos a la subfamilia Ideobisiinae desde los Chitrellinae. Se ofrece una clave para las subfamilias de los Syarinidae. Se discute la condición relictual de la nueva subfamilia.
El treball s'ha publicat en anglès i amb resum en castellà a la prestigiosa revista Zootaxa 2491: 41-60 (2010). Pàgina web: www.mapress.com/zootaxa.