dilluns, 1 de juliol del 2013

Nº 173. Activitats del Dr. Francesc Español, l’any 1948

En anteriors posts, hem anat inserint un recull de les activitats d'en Francesc Español en el àmbit biospeleològic en diferents anys de la seva vida. Aquesta informació ha estat recollida d'uns escrits de la la seva pròpia ma que aparegueren durant labors de neteja i reorganització del Departament d'Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Després de les labors d'ordenació, tots els escrits han entrat al Fons Històric del museu.
Exemple d'una de les pàgines, la corresponent a primers d'octubre del 1948

Fins ara, s'havien editat les activitats dels anys 1934; 1935; 1951; 1952; 1962 i 1963. Avui es recull l'any 1948.

Aquests resums editats, només tracten de les activitats espeleològiques i biospeleològiques que es citen en els escrits, així com d'algunes situacions curioses pròpies de l'època dels textos. 

Totes aquestes persones que el visitàven al museu, eren amics seus
Un col·laborador d'Español va ser en Vicens Olivella i Miquel (Barcelona, 1931 - Casablanca, 2009), que vivia a Casablanca des de feia molts anys, però que de tant en tant visitava Barcelona, i el museu. D'afició era entomòleg, no es dedicava a la biospeleologia, però tenia molta relació amb Español, consultant el molt material que havia anat recollint al llarg dels anys. Des d'aquí el nostre record a una persona que encara que lluny tenia en molta estima i enyorança a Catalunya.
L'Olivella va anar a viure al Marroc, però sempre va seguir en contacte amb Español
L'Olivella, al centre, en la seva darrera visita al museu
El citat Palaus, tenia la coneguda botiga de "Ciències Naturals" a la plaça Reial 

Español, en ausència del director, s'ocupava de les funcions corresponents 

En Joan Vives, de Terrassa, gran especialista en coleòpters caràbids, era un bon amic d'Español
Entre altres, en Joaquim Mateu, amb qui va fer grans expedicions 

Una de les excursions amb els seus habituals col·laboradors d'expedicions

A Terrades hi anaven sovint per capturar el coleòpter cavernícola Zariquieya troglodytes 

Español enviava material a d'altres especialistes, en aquest cas a Jeannel. Es va descobrir un nou coleòpter pselàfid: Un nou gènere i nova espècie
En Jesús Elósegui tenia molt interés amb la biospeleologia
Un altre gran col·laborador interessat en la recol·lecció de fauna va ser en Jesús Elósegui, del grup d'espeleologia Aranzadi, que a més de participar en expedicions amb Español, també recollia espècimens de les seves sortides i els enviava a Barcelona.    
Recollida de material a l'avenc de l'Esquerrà
L'històric Francesc Vicens, a més de les grans exploracions de l'època, en ocasions també recollia fauna. En aquesta anotació Español ho cita, i a més, en Vicens també era un dels habitual en visitar el museu.
Preparació d'un lot de material pel museu de Budapest
Un cas molt habitual en aquells anys, era l'intercanvi de material entomològic amb altres països. Si per enviar un paquet, encara que fos petit, a un altre país, s'havia de fer paperassa i comptar amb la duana, molt pitjor era si el país era socialista, comunista, etc. Aquí veiem com es feia per no tenir que enviar-ho per correu. El receptor havia de ser el Dr. Kaszab de ...Budapest!

-Primer és tramés pel Sr. Aubert, des-de el museu de Barcelona, a Schmid de Laussane, Suissa. Aquest Aubert era atès en moltes ocasions per Español per consultes sobre coleòpters.

-Després, en Schmid ho entregava a un col·lega seu

-Per fi, el col·lega era  l'encarregat de portar-ho a Budapest a mans d'en Kaszab del museu d'aquesta ciutat.

...temps era temps...

Español enviava molt material d'isòpodes a Vandel

Español i els seus colaboradors, quan visitaven cavitats, no sols recollien coleòpters, que era el que més preferia, sinó també altres grups que després enviava als especialistes que coneixia. Aquí tenim un exemple: tot el procés de preparació del material existent al museu i que Español envia (a través d'en Negre, aprofitant un dels seus habituals viatges a París) al gran especialista Albert Vandel per al seu estudi. Aquest material va representar l'inici d'una serie de treballs sobre els isòpodes cavernícoles, principalment de Catalunya, base pels actuals estudis.

Preparació d'un treball sobre dos nous coleòpters cavernícoles i el títol del treball publicat
Trameses de material entomològic a diferents països del món

Esperem poder aconseguir més documentació històrica.