dissabte, 28 d’abril del 2018

Nº 265. Nous pseudoescorpins de Portugal

El pseudoescorpí (també es pot dir quernet) més espectacular per la seva extrema evolució adaptada al medi subterrani, el tenim dins dels nostres relleus càrstics al Garraf i Tarragona (també a Castelló): Troglobisium racovitzai.

INTRODUCCIÓ:

El company José Antonio Zaragoza no para de delectar-nos amb la seva recerca sobre els pseudoescorpins de la fauna subterrània, dels que n'és un especialista mundial de primer ordre.


José Antonio Zaragoza
Ana Sofía Reboleira

En aquesta ocasió, conjuntament amb Ana Sofia Reboleira (especialitzada a més dels pseudoescorpins en els mil-peus diplòpodes, coleòpters i altres) ens presenten cinc noves espècies del gènere Occidenchthonius de Portugal. El treball s'ha publicat a la coneguda revista internacional Journal of Arachnology nº 46, 2018, editada per la Societat Aracnològica Americana.
La primera pàgina (parcial) del treball, amb el títol; els autors i el resum



En Zaragoza és de la Universitat d'Alacant, mentre que Reboleira treballa a la Universitat d'Aveiro, Portugal. Aquestes col·laboracions d'ordre internacional, permeten reunir diferents científics, cadascun especialitzat en disciplines complementàries i sortir-ne importants treballs, com aquest.


Tot i no ser un tema d'Espanya, sí que ho és peninsular, pel que s'ha cregut convenient la seva divulgació al blog. A més, és molt probable que en un futur es localitzi aquest gènere a l'altre costat de la frontera, en territori espanyol.


RESUM TRADUÏT:


Es descriuen cinc noves espècies del gènere recentment creat Occidenchthonius Zaragoza, 2017, de cavitats de Portugal: Occidenchthonius alandroalensis sp. nov., O. algharbicus sp. nov., O. duecensis sp. nov., O. goncalvesi sp. nov., i O. vachoni sp. nov.


Les espècies Occidenchthonius cardosoi (Zaragossa, 2012) i Chthonius ischnocheles (Hermann, 1804) es citen de noves localitats de diferents unitats càrstiques de Portugal.
Es proposen nous caràcters morfològics per al seu ús dins la taxonomia de la família Chthoniidae. Així mateix es dóna una clau pel reconeixement de les diferents espècies del gènere Occidenchthonius.
Occidenchthonius cardosoi fotografiat en viu. Figures de l'article

Occidenchthonius goncalvesi, una de les noves espècies descrites en el treball. A l'esquerra, vista ventral. A la dreta, vista dorsal. Figures de l'article

Amb el nostre agraïment per permetre inserir material de l'article.

Fins al seu pròxim treball!