dilluns, 12 de novembre del 2012

Nº 148. Un nou gènere de pseudoescorpins a Portugal

El nostre habitual col.laborador en l'especialitat dels quernets (pseudoescorpins) cavernícoles Juan A. Zaragoza, d'Alacant, ens ha donat a conèixer el seu darrer treball. En aquesta ocasió, descriu un nou gènere i nova espècie del sud de Portugal. També és co-autor el també col·laborador des de les ïlles Canàries, en Pere Oromí.

Situació de la cova on s'ha trobat la nova espècie

La publicació s'ha editat a la coneguda revista Zootaxa 3544: 52-62 (2012) www.mapress.com/zootaxa.

Es transcriu literalment el títol i resums. De l'apartat Ecologia de la descripció original, s'ha fet una traducció resumida per donar a conèixer algunes característiques de la cavitat i de l'hàbitat de la nova espècie. Es dona la circumstància que tot i les intenses recerques, només s'ha pogut trobar un exemplar, i femella.
Lusoblothrus aenigmaticus, el nou gènere i nova espècie
Títol i autors:

Lusoblothrus, a new syarinid pseudoscorpion genus (Arachnida) from Portugal, occupying an isolated position within the Holarctic fauna

ANA SOFIA P. S. REBOLEIRA 1, 2, JUAN A. ZARAGOZA 3, 4, FERNANDO GONÇALVES 1 & PEDRO OROMÍ 2

1-Departamento de Biologia & Centro de Estudos do Ambiente e do Mar, Universidade de Aveiro, Campus Universitário de Santiago, 3810-193 Aveiro. Portugal. E-mail: sreboleira@ua.pt

2-Departamento de Biología Animal, Facultad de Biología, Universidad de La Laguna. 38206 La Laguna. Tenerife. Canary Islands, Spain. E-mail: poromi@ull.es

3-Departamento de Ecología, Facultad de Ciencias, Universidad de Alicante, E-03080 Alicante, Spain 4Corresponding author. E-mail: juanzeta@terra.es

Resums:

Abstract: The new pseudoscorpion genus Lusoblothrus of the family Syarinidae is described from a cave in the Algarve region, southern Portugal, to accommodate L. aenigmaticus sp. nov., whose morphological affinities within the Holarctic syarinid fauna are not clear and resembles the Gondwanan genera. This discovery emphasizes the relevance of the Algarve region as a hotspot for relictual hypogean fauna within the Iberian Peninsula.

Key words: Pseudoscorpiones, Syarinidae, hypogean, Algarve, Iberian Peninsula.

Resumo: O novo género Lusoblothrus de pseudoscorpião da familia Syarinidae, recolhido numa gruta do Algarve (sul de Portugal), é descrito para incluir a nova espécie Lusoblothrus aenigmaticus. As suas afinidades com géneros Holárticos são dúbias e algumas características morfológicas assemelham-se às de géneros Gondoânicos. Esta descoberta enfatiza a relevância do maciço calcário do Algarve como um ponto quente de fauna hipógea relíctica dentro da Península Ibérica.

Ecologia

La cova on s'ha descobert, la Ibne Ammar, té una humitat constant del 100% durant tot l'any i una temperatura mitjana de 20,8 º C a l'aire i 18 º C al sòl. La cova està situada prop de la frontera occidental del massís càrstic de l'Algarve. La cavitat és poc profunda, amb un desenvolupament horitzontal de gairebé dos quilòmetres, el que la converteix en la cova portuguesa més llarga al sud del riu Tajo.

La cova, situada a la banda esquerra de l'estuari del riu Arade, conté un llac anquihalí en la sala més gran, amb canvi de nivel degut a les marees. L'aigua conté una salinitat de 9 g / l; un pH 7,08 i el 75% d'oxigen dissolt. Al sostre de la sala del llac hi habita una gran colònia de ratpenats Myotis escalerai i Rhinolophus mehelyi. L'holotip de L. aenigmaticus va ser trobat sota les pedres de la riba del llac, a l'hivern i després de fortes pluges. Tot i les diverses visites a la cavitat, no s'ha pogut trobat cap exemplar més. Això suggereix que l'hàbitat normal d'aquest pseudoescorpí pot ser el Medi Subterrani Superficial.

L. aenigmaticus es va recollir a la zona més profunda de la cova, on conviu amb altres artròpodes, com el pseudoescorpí Titanobochica magna Saragossa & Reboleira de 2010; l'aranya Teloleptoneta synthetica (Machado, 1951); els isòpodes Troglarmadillidium machadoi Vandel, 1946 i un gènere encara no descrit de triconíscid; el diplur Litocampa mendesi Sendra i Reboleira de 2010 i el tisanur Squamatinia algharbica Mendes & Reboleira de 2012. També notable és el descobriment del quilòpode troglòfil Lithobius inermis Koch, 1856 a la mateixa cova, que representa la ubicació més occidental d'aquest centpeus.

Etimologia: Aenigmaticus, adjetiu del llatí aenigma, que vol dir desconcertant o inexplicable, tot fent referència a la seva posició aïllada dins dels pseudoescorpins europeus.
Un pseudoescorpí fotografiat viu
Poc a poc anem completant els coneixements de la vida subterrània.