dilluns, 14 de gener del 2019

Nº 286. Fauna subterrània de l'Aragó

Portada del num. 35 de la revista

 Molts articles ens ha proporcionat Alberto Sendra Mocholí, de València. Ara ens parla de la interessant fauna subterrània de l'Aragó. L'article es va publicar el desembre del 2018 al núm. 35 de la revista Naturaleza Aragonesa.


L'enclau geogràfic de la regió aragonesa es troba entremig de la fauna mediterrània i la cantàbrica, i a més, influenciada per la nombrosa fauna pirinenca pròpia i la d'origen del vessant francès, el que ens dóna una gran riquesa en grups faunístics i d'espècies diferenciades. Però a més, l'Aragó té un desenvolupament geogràfic molt allargat en vertical; des dels Pirineus al nord, fins als relleus del Maestrat Terolenc al sud, amb moltes formacions calcàries que es troben aïllades entre si per intercalacions de materials no karstificables i que impedeixen una relació i intercanvi genètic entre les "illes" colonitzades per fauna subterrània, portant a una evolució independent en cadascuna d'aquestes zones. Així, tenim tres àrees principals: Al nord els Pirineus; al centre els relleus de Saragossa, i al sud, el Maestrat, cadascuna amb fauna diferenciada per l'aïllament geològic.


Però deixem que ens ho expliqui millor del que dic jo, l'Alberto.






Enhorabona per aquest treball, que ens permet conèixer aquesta interessant fauna, i el nostra agraïment per permetre la divulgació de l'article.