A la dreta, Francesc Español, acompanyar pel seu amic i gran col·laborador Isidre G. Urgellés. Foto: inicis dels 70 |
Francesc Español, a la dreta. Quan parlem del museu, ell sempre ha d’estar en primer lloc.
Aquest article no tractarà directament el tema biospeleològic, sinó l’ambient del museu que envolta els laboratoris, els arxius, etc., i molts detalls que, en principi poden passar desapercebuts al visitant, o que senzillament no hi té accés. El material disponible es presentarà en quatre post independents. Avui, el primer.
La façana del museu, dins del Parc de la Ciutadella |
Façana a l’interior del Parc de la Ciutadella. Bastants anys enrera, aquesta, ara no funcional, era l'entrada del públic, mentre que l’actual, la del costat del Passeig Picasso, no era practicable. Veiem el cartell que indica"Castell dels tres Dragons". Aquest és el nom popular amb què es va conèixer l’edifici modernista (Lluís Domènech i Montaner) que va tenir per finalitat inicial, contenir un restaurant amb motiu de l’Exposició Universal del 1888.
Detall de la porta, amb el rètol |
L'actual porta principal del museu, la del Passeig Picasso |
Entrada al museu, pel costat del Passeig Picasso. Aquesta és ara l’entrada oficial del museu. També ho va ser quan era el restaurant, i en èpoques posteriors, segons veiem a l’antiga fotografia de l’any 1902. Encara conserva el rètol MUSEU DE ZOOLOGIA, antic nom, sent l’actual, Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Antiga fotografia de l'any 1902 de l'actual entrada principal |
El vehí edifici de l'Hivernacle |
Una bona perspectiva de l’Hivernacle, vist des d’una finestra del museu. Aquesta construcció, contemporània amb el museu, tenia per finalitat contenir plantes que havien d’estar en condicions de temperatures càlides, protegides dels freds hivernals. A la dreta i darrere de l’hivernacle, es pot veure el Museu Martorell o de Geologia, també contemporani amb els anteriors. El Martorell va ser en els seus orígens la seu de les col·leccions de mineralogia, botànica i zoologia, fins que aquestes es van distribuir en tres estaments amb edificis independents
Detall dels merlets que coronen l'edifici i els escuts de ceràmica |
Merlets i escuts ceràmics que circumden l’edifici. Els merlets és el que dona l’apariència d’un castell amb aquests sortints per a la seva defensa. Els escuts-plafons mostren animals, plantes i d’altres.
Un fragment del vitrall |
Vitrall (modern) situat a l’escala que, des de l’entrada principal porta al sotan.
Escultura de forja |
Forjat en acer. La figura representa un gall (també pot semblar una mena de drac). Fotografia d’una exposició de l’any 2008. Planta baixa, sala on hi havia l’esquelet de la balena.
L'esquelet de la balena en el seu antic emplaçament dins el museu |
L’esquelet de balena, una de les peces més clàssiques i populars del museu. Ara està dipositada al sostre de l’escala d’entrada del Museu Blau del Fòrum.
Espai interior que comunica la planta baixa amb els pisos |
Escales, per la part interior de la façana de la porta de l’interior del Parc de la Ciutadella. Abans d’unes reformes en què es va instal·lar ascensor, als pisos només si podia accedir per aquestes escales.
Una de les antigues vitrines amb les col·leccions |
Primer pis. Una de les antigues vitrines de l’exposició del primer pis. Moltes de les peces han estat traslladades al Museu Blau, ja que ara l’edifici ja no conté exposicions al públic.
El sostre de la sala d'exposicions del primer pis |
El sostre de la sala d’exposició del primer pis. Biga circular d’acer reblonat i pintures originals policromades del sostre, que només se´n conserven en una petita zona.
Contrallum al segon pis |