dimarts, 23 de novembre del 2021

Nº 362. Revista ESPELEOCAT 13, de la Federació Catalana d'Espeleologia

 

 En commemoració de l'any internacional de les coves i el karst, la Federació Catalana d'Espeleologia, aquest mes de novembre ha editat el número 13 de la    revista ESPELEOCAT, en què col·laboren diferents autors, cadascun amb el tema de la seva especialitat.

Diversos membres de l'Associació Catalana de Bioespeleologia –BIOSP-, han presentat conjuntament un article: Història abreviada de la Bioespeleologia a Catalunya i en Joan Pallisé, membre de l'entitat, un article sobre la segona edició del seu llibre sobre els coleòpters hipogeus.

El títol Història abreviada és per motiu que la seva extensió; en cas d'escriure una versió més completa, hauria merescut un llibre i no un article. Veurem si, amb el temps, emprenem una obra que aplegui tots els biòlegs i entomòlegs especialistes en grups taxonòmics, que hagin descrit nous gèneres i/o espècies de la fauna hipogea catalana, així com la relació bibliogràfica completa.

Al treball, s'ha fet una divisió cronològica per èpoques, amb motius d'importància històrica o fets extraordinaris:

-Els inicis de la bioespeleologia a Catalunya, entre 1860 - 1906
-Els precursors 1907-1939
-Ressorgiment, expansió i consolidació 1940-1970
-Maduració. De les descripcions morfològiques a l'anàlisi genètic. 1971-2000
-Els temps actuals: 2001-2021.

                     Una de les quatre composicions de fotografies de fauna, del treball d'història.

Els autors i treballs citats en l'article, són eminentment catalans, si bé també n'hi trobarem alguns d'estrangers, els que van descriure les primeres espècies cavernícoles de Catalunya o que hi han col·laborat amb els nostres especialistes en estudis d'importància de descripcions d'espècies; revisions de gèneres o d'anàlisi d'ADN.

                                    Una de les fotografies del llibre dels coleòpters de Catalunya.