Continuant amb l`estudis vers els Troglocharinus que porta a terme la biòloga Valeria Rizzo, vam
visitar diverses cavitats del municipi de
les Valls de Aguilar, a l`Alt Urgell. Vam participar-hi Valeria Rizzo i Pau Balart, del IBE i per part de la nostra Associació Catalana de Biospeleologia BIOSP, Josep
Pastor i Floren Fadrique de BIOSP.
L`objectiu va consistir en capturarar un nombre
determinat d`aquest coleòpter cavernícola per estudiar la seva etologia dintre
d`uns paràmetres físics determinats: comprovar la tolerància termal en
combinació amb diversos graus de humitat y establir diferencies de resistència
ambiental entre els Troglocharinus de
cavitats d`una certa altitud y els d`altres coves situades a una altitud mol inferior,
entre las que hi ha una notable diferencia de temperatura ambient interior.
Això ha
comportat disposar d`elements vius i a més, amb el condicionat que aquestes
probes s’han de fer en el laboratori de l’Institut de Biologia Evolutiva, que
disposa d`una sèrie d`equips adients com són les cambres tèrmiques programables.
Es van haver d’agafar els exemplars amb una cura excepcional per no provocar
cap lesió i fer-los arribar, amb les millors condicions possibles fins al
laboratori de l’IBE, a Barcelona, en un mitjà de transport amb temperatura
controlada: Diversos pots de recol·lecció, un “termo” i una nevera portàtil.
L’espècie de
Troglocharinus elegit per analitzar tot
el comportament que es pretén investigar, va ser el Troglocharinus (Troglocharinus) fonti fonti. endemisme ibéric ampliamente distribuït per tota la Serra del Boumort, àdhuc a les prolongacions
més meridional. Resumin, tot el conjunt de les serres situades entre els rius
Segre i Noguera Pallaresa.
En primer lloc es va intentar capturar a la cova de la
Font de Miravall, petita cavitat en l’encisador llogarret del mateix nom,
enfilat a més de 1.100 m, amb una petita església d`estil romànic, i envoltat d`
un muntanyam cobert per un immens bosc de pi roig, roures i alzines. La cova,
situada mol a prop del poble, és en realitat una bauma de pocs metres de
fondària, amb una font que recull l’aigua canalitzada des de l`interior de la
cavitat. Les condicions de sequetat de la cova no ens va permetre trobar cap
exemplar. Es va cercar el Forat Negre de Miravall, cavitat que té unes
característiques més adients per la fauna subterránia però degut a les dades de localització tan
irregulars que disposàvem no es va poder trobar.
Mes tard i desprès
d`un curt embolic per les vies d`accés al poble, ens vam arribar a Montanisell,
per continuar la recerca a la cova de l´Ormini. Aquesta cavitat es va intentar
urbanitzar fa molts anys, encara que facilitar
l´accés no ha servit si més no per malmetre la cavitat d`una forma irreversible:
l`antropitzacio, en forma de pintades, nombroses formacions trencades, les empremtes
del pas de potser milers de visitants i les obres de condicionament han deixat
la cavitat, en el seu moment amb un notable volum de formes reconstructives, es
un estat lamentable. La situació actual d`aquesta cavitat ens ha de fer palès
que el patrimoni subterrani de Catalunya es un bé que no podem malbaratar, ja
que es un llegat per transmetre a futures generacions.
Una vegada a
la part més fonda de la cavitat, el que anomenem “zona isotèrmica” es a dir el
lloc on no varia ni la temperatura ni i la humitat (excepte en dècimes de grau),
es va intentar fer una recol.lecció per rastreig que va durar tres o quatre
hores, amb un resultat regular per les necessitats de la investigació. Amb la
collita tan magra obtinguda, es va decidir instal·lar, a les dues sales del
final de la cavitat, esquers de formatge per tal d`atraure més exemplars i
deixar-los actuar tota la nit. Al matí, al cap de vuit o deu hores mal comptades, vam tenir
la sorpresa de trobar més de cent Troglocharinus
atipan-se amb el formatge de l’esquer. Vam pensar que amb raó n’hi havien
tants, perquè aquest esquer eren les crostes d`un Idiazabal fumat que ens havíem
ventilat nosaltres la nit anterior.
En Pau Balart apturant els Troglocharinus. Foto: Floren Fadrique |
Una de les sales. Foto: web "Las Montañas", "http://www.mendiak.net/foro" |
Es van
capturar els que Valeria va considerar necessaris per a la seva investigació i capturats
amb molta cura, es van introduir en els pots de recol.lecciò i d’aquests
aquests al “termo” i després a la nevera portàtil, que prèviament havíem deixat
tota la nit oberts dintre la cavitat per
“agafar” l’ambient de la cova. Posteriorment, la tornada es va fer a corre-cuita
per dur-ho tot als laboratoris del IBE. El temps de transport, en què els “Troglocharinus” van ser fora del seu
ambient habitual, es va haver d’escurçar al màxim per evitar efectes
indesitjables en els exemplars capturats. Arribats al IBE es van dipositar en
una cambra de temperatura controlada. Els assajos amb la cambra tèrmica,
tracten de comprovar quins límits de temperatura suporta la fauna.
Condicionament de la cavitat. Foto: web "Las Montañas", "http://www.mendiak.net/foro" |
Dintre d`un temps i després de complicades anàlisis i càlculs per esbrinar quina rel·lació poden tenir els Troglocharinus de la “muntanya” (Pre-pirinencs)
amb els de la “platja” (els de Garraf), sabrem quines diferències i quins
paràmetres d`adaptació hi ha entre ells i si això ha influenciat en la seva
evolució dintre del mon subterrani, al viure en biòtops amb condicions
climatològiques diferents.
L'autor d'aquest article és Floren Fadrique
L'autor d'aquest article és Floren Fadrique