dimecres, 13 de gener del 2010

Nº 055. Activitats en el Projecte de Filogènia dels Troglocharinus

Continuant amb el Projecte de Filogènia dels Troglocharinus, fa uns dies vam fer una sortida amb la Valeria Rizzo i el seu company Miquele a les Coves de Can Masiet, al terme municipal de Farena, (encara que el Catàleg Espeleològic de Catalunya, Vol. 2 d'on s'ha reproduït la topo, la situa al terme de Mont-ral ), per tal de recol•lectar el coleòpter cavernícola Troglocharinus orcinus orcinus, espècimen que colonitza les cavitats dels voltants del riu Brugent, a les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà. Aquesta és la citació més al sud de l’espècie. En aquest projecte hi participen l'Institut de Biologia Evolutiva -CSIC-; la S.I.E. i la nostra Associació.

Desprès de ben bé quaranta anys, tot i que hi havia estat, no recordava la situació de la cavitat. A més, el lloc on s'obre la boca està del tot embardissat dins d'un impenetrable sotabosc en el que vam tindre que obrir pas a cops de matxet. Al final, vam tindre que preguntar al propietari del mas, que sortosament hi era, per la situació de la cova.

Una ràpida visita i la conseqüent recol•lecció ens va proporcionar un parell d'exemplars de Troglocharinus i també un altre parell de Duvalius berthae, un altre clàssic coleòpter cavernícola tarragoní. Per tal de tindre una serie més abundosa del primer, es van deixar uns esquers, que recollirem dintre d'un temps. Esperem que les pluges d'aquests dies no facin créixer massa el petit curs d'aigua que corre per la cavitat i ens arrabassi els esquers. Aquesta cavitat, la cova de Can Masiet i la propera cova Nova de Can Masiet, estan excavades en uns estrats de guixos, material prou feble que provoca la trencadissa de parets i sostre amb una certa facilitat. Malgrat aquest procés, encara es poden observar les emprentes de la cavitació en bastants llocs de la cavitat visitada.

De fet vam trobar la cavitat colmatada a la meitat del seu curt recorregut, entre els talls F i G, de la topo, ja que un pas força estret estava obstruït pels sediments arrossegats pel aigua. Autor: Floren Fadrique