dilluns, 10 de setembre del 2018

Nº 273. Conferències Internacionals de Biologia Subterrània. Aveiro, Portugal


La Universitat d’Aveiro és un referent pels estudis i per les trobades i congresos sobre la Biologia Subterrània. En aquesta ocasió van organitzar, l’agost passat, una important trobada d’un centenar d’especialistes en el món subterrani, principalment en la fauna.
El centenar d'assistents a les conferències

El nostre habitual company, Alberto Sendra, de Valencia (treballa amb la Universidad de Alcalá de Henares), hi va assistir. Ens ha tramès un escrit en que resumeix el què ha estat l’esdeveniment. Tot seguit l’inserim tal i com l’hem rebut.

La Universitat d'Aveiro

24ª Conferencias Internacionales de Biología Subterránea, Aveiro (Portugal) celebrada del 20-24 Agosto, 2018

El pasado mes de agosto tuvo lugar la Vigésima cuarta edición de las Conferencias de Biología Subterránea (= Bioespeleologia) en Aveiro, Portugal. Un evento que reunió a más de un centenar de biólogos, zoólogos y técnicos especialistas de los ecosistemas subterráneos. Unos ecosistemas bajo la superficie del suelo que, pese a ser los grandes desconocidos, albergan la mitad de la biodiversidad de nuestro Planeta y es allí, donde se almacena más del 96 por cien del agua dulce líquida de la Tierra.
El 20 de agosto tras la presentación de apertura a cargo de Ana Sofia Rebolerira de la Universidad de Copenhague tuvieron lugar, entre el mismo 20 al 24, un total de 69 conferencias, incluyendo 13 plenarias.  Se trataron aspectos relacionados con el agua subterránea, los ecosistemas hiporréicos que ocupan los márgenes de los ríos superficiales, los hábitats hipotelminorreicos o los coluviales que cubren las laderas de montañas o cursos de agua temporales, pero también la fauna que allí se encuentra, los vertebrados e invertebrados o simplemente los microorganismos que prosperan en los espacios subterráneos.
Durante estos excitantes días, asistimos a interesantes y fecundas discusiones en los avances de un Biología Subterránea. Una Ciencia cada vez más puesta en valor debido a la importancia que están adquiriendo los recursos del subsuelo, en especial sus aguas, además de suponer un importante hábitat que alberga una peculiar y endémica biodiversidad de gran interés biogeográfico y paleobiogeográfico.
A lo largo de las conferencias, el comité organizador y científico, formado en su mayor parte por miembros de la Universidad de Aveiro, así como de la propia Sociedad Internacional de Biología Subterránea (SIBIOS) estuvieron en todo momento facilitando y haciendo posible la buena marcha de estas excelentes conferencias internacionales de Biología Subterránea.
Queremos aprovechar esta breve noticia para animar y fomentar en la participación e inscripción en la SIBIOS (http://1373.gvs.arnes.si/newwp/), una sociedad internacional que vincula y hace posible el intercambio de conocimientos e ideas en esta Biología Subterránea que apenas cuenta con un siglo de recorrido científico.

La Presidenta del Comité Organitzador és la portuguesa Ana Sofia Reboleira, que la trobarem en tots els esdeveniments de biología subterrània 
Ana Sofia Reboleira, una gran investigadora portuguesa que treballa amb la fauna cavernícola
Entre els membres del comité organitzador hi figuren dos companys ben coneguts per les seves habituals collaboracions en aquest blog de l’Associació Catalana de Bioespeleologia: l’Alberto Sendra, especialista en insectes cavernícoles del grup dels iapígids i diplurs i en Pere Oromí, de la Universitat de la Laguna, especialiste en fauna de cavitats volcànicas.

Committee Members: Organizing Committee:

Alberto Sendra, University of Alcalá, Spain; Paulo Borges, University of Azores; Pedro Oromí, University of La Laguna, Spain; Rosalina Gabriel, University of Azores.


Scientific Committee:
David Culver (USA) (President)
Ana Sofia Reboleira (Portugal)
Annette Summers Engel (USA)
Daniel Fong (USA)
Fernando Gonçalves (Portugal)
Florian Malard (France)
Henrik Enghoff (Denmark)
Ignacio Ribera (Spain)
Lubomir Kováč (Slovakia)
Markus Friedrich (USA)
Megan L. Porter (USA)
Stefano Taiti (Italy)
Oana Moldovan (Romania)
Peter Trontelj (Slovenia)
Steven Cooper (Australia)
Steve Taylor (USA)
Tanja Pipan (Slovenia)
Tiziana Di Lorenzo (Italy)
William Humphreys (Australia)
William Jeffery (USA)

Dins del Comité Científic també hi trobem una persona amb la que també hi tenim molts contactes i colaboracions: L’Ignacio Ribera de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC) de Barcelona.
Alberto Sendra recollint diplurs d'entre terra garbellada. Boca de la cova Ghar Knadel, Marroc 2007


Dels assistents que coneixem pels motius que ja hem comentat, han presentat ponències:

-Alberto Sendra, University of Alcalá
 Troglobitic Diplura

-Pedro Oromí, University of La Laguna (Tenerife)
 Pyroclast fields: a subsurface subterranean habitat suitable for troglobionts
 (Zones de piroclasts, un habitat adecuat pels troglobionts)

-Arnaud Faille, CSIC-University Pompeu Fabra
 The Pyrenean radiation of Trechini subterranean beetles
 (Radiació als Pirineus dels coleòpters subterranis Trechinae)

Amb l’Arnaud hi col·laborem en diversos projectes, entre els que fem menció a les expedicions al Marroc i l’estudi de coleòpters cavernícoles.

-Susana Pallarés, University of Castilla-La Mancha
 Limited thermal acclimation capacity in cave beetles
 Amb la Susana hi col·laborem en el projecte de resistència térmica dels coleòpters Leiodidae.

Amb el nostre reconeixement pel gran èxit de l'esdeveniment.