dilluns, 3 de febrer del 2014

Nº 197. Ricardo Zariquiey Cenarro

El Doctor Ricardo Zariquiey Cenarro


Ricardo Zariquiey Cenarro: Un dels iniciadors de la biospeleologia a Catalunya.


Els primers estudis biospeleològics coneguts de Catalunya, podrien ser els de Ignacio Bolívar. L’any 1880 va treballar amb els ortòpters del gènere Dolichopoda, una mena de grills amb llagues antenes i potes que, entre altres països, dues espècies colonitzen diverses cavitats de Catalunya.

A partir de l'any 1907,
Racovitza i Jeannel inicien les seves exploracions sota el projecte Biospeologica, fet que va interessar a altres especialistes espanyols a partir de l’any 1911, com Cándido Bolívar que va interessar-se en més grups cavernícoles i, a partir del 1917 en Ricardo Zariquiey Cenarro (1870-1943) i més endavant el seu fill Ricardo Zariquiey Álvarez (1897-1965). Es dona la circumstancia que durant uns anys, els dos van arribar a treballar conjuntament el temes de fauna cavernícola.

A l’hora d'interpretar les activitats dels Zariquiey pare i fill, en moltes ocasions apareixen dubtes sobre l’autoria, ja que si bé en signar els seus treballs sempre indicaven el segon nom, quan altres autors parlaven d’ells no solien fer aquesta diferenciació. L’any 1917, quan els dos es dedicaven a biospeleologia, el pare, Cenarro, tenia 47 anys i el fill, Álvarez, 20 anys. Fins a l’any 1942, la majoria de recerques les podia haver fet tant un com l’altre.


En Ricardo Zariquiey Cenarro, va néixer a Navarra, però va cursar la carrera de medecina a Barcelona i ja sempre es va quedar a Catalunya. Va ser un reconegut pediatra. La seva residencia estava a Arenys de Munt, lloc en què es va fer construir una gran mansió que era coneguda com a Can Zariquiey i que avui dia encara es conserva, la casa i el nom.


L’any 1955, el
Dr. Francesc Español li va dedicar una nova espècie de coleòpter cavernícola que havia descobert en l’exploració d’una nova cavitat: l’avenc de les Gralles, cavitat propera a la Fou de Bor, a la Cerdanya. La visita va ser durant una campanya, el juny del 1950, en què hi van participar en Joaquim Monturiol; en Francesc Vicens i en Francesc Español. El nom de la nova espècie va ser Speophilus cenarroi i en la descripció Español va escriure: Pláceme dedicar esta especie al que fue distinguido entomólogo español y activo explorador del dominio hipogeo catalán doctor Ricardo Zariquiey Cenarro.

L’any 1944 Español va escriure la seva necrològica: Español, F.: Ricardo Zariquiey Cenarro 1870-1943 (nota necrológica). Graellsia. 2, 1 (1944), 27-31. S'insereix tot seguit.


No és necessari escriure més. Trobarem tota la seva vida i les les seves descobertes en aquest escrit d'Español. En un proper post, parlarem del seu fill.