Una altre activitat del Projecte de Bioespeleologia Atlas al Marroc, la segona d’enguany.
Durant els propers dies 29 de novembre fins al 4 de desembre, hi ha previst fer una "expe" ràpida a la zona de la Djebala, al nord del Marroc. Com a detall, indicar que aquesta regió, també escrita Yebala, està situada entre el sud de Tetuan -per Xauen- fins Alhucemas, seguint la línia costanera i fins una cinquantena de Km a l'interior.
El motiu és recol·lectar exemplars dels coleòpters cavernícoles del gènere Antoinella de les dues espècies noves -Antoinella sendrai i Antoinella djebalica- que varem descobrir en una campanya de l'abril de l'any 2007 i que van estudiar i descriure el Dr Joaquim Mateu i Jordi Comas, dos dels nostres companys associats. Aquesta serà l'expedició número 12 d'aquest Projecte que es va iniciar el juny de l'any 2001 i té com a objectiu obtenir exemplars dels indicats insectes i conservar-los en líquids adequats per poder fer els fiables anàlisi d'ADN i així establir les seves similituds i diferències amb les altres varies espècies del mateix gènere -Antoinella-, per ara endèmics del Marroc.
En realitat serà una mini expedició en quant al personal assistent, ja que de la nostra gent només n'hi anirà un; en Floren Fadrique, però comptarem amb l'inestimable col.laboració de Laurent Delfour, un ja conegut i experimentat membre de la Secció d'Espeleologia del C.A.F. Casablanca, que resideix a Tanger i que serà l'encarregat de prestar tot el recolzament logístic de l'activitat, ja que des de Barcelona s'anirà en avió Tanger, amb les grans limitacions de pes que aquest tipus de transport ens obliga pel que es refereix a una activitat sota terra.
La zona de treball serà la serralada del Jbel Lechaab, sobre el poblet de Magó, tocant Bab Taza i a pocs quilòmetres de la mítica ciutat de Xauen. Aquesta zona del nord del Marroc, queda un xic allunyada de les zones clàssiques d'exploració i recol.lecció de les grans muntanyes dels Atlas i sembla que mai, fins ara, es trobava el moment ideal per tornar-hi i fer la captura d'aquestes espècies.
Les captures obtingudes s'enviaran a l'Institut de Biología Evolutiva del CSIC, a Barcelona, on els Drs Ignacio Ribera i Arnaud Faille s'encarregaran de fer els anàlisis moleculars adients per situar aquestes dues espècies dintre del grup dels trèquids.
Autor: Floren fadrique