dimecres, 2 d’agost del 2023

Nº 380.- Expedició al Marroc 2023. Actualitzat a 18-8-2023


                             Fotograma tret d'un video que ens ha enviat la Soumia. Cova Riviera de Chara.

Després de dos anys en què la pandèmia ens va dificultar l'accés al Marroc, enguany ja hi podem tornar. Será l'expedició nº 21!

El dia 28 de juliol, el Floren Fadrique i en Pere Palau, emprengueren el viatge fins al port d'Almeria, embarcant en el ferri nocturn fins a Melilla.

El 29 van poder passar la frontera, no sense fer una cua de més de 6 hores a causa de l'aglomeració de gent i de cotxes.

A Taza van recollir la Soumia Moutaouakil, una biòloga dedicada a la biologia subterrània i que ja havia participat en altres expedicions nostres.

Tots plegats van anar a Bab Boudir, per contactar amb Younnesun altre habitual col·laborador de les nostres activitats pel país.

Avui en dia, ja ha pogut visitar sis cavitats de la rodalia. Està previst fer activitats a les zones de Talassentan, Beni Snasen, el Ksiba, Taza i, si és possible, Taglefth i Merhraoua.

Molta sort per als (la) expedicionaris (ia).

NOTÍCIES ACTUALITZADES (fins al 18-8-2023)

Noves notícies dels expedicionaris: 4-8-2023. (veure actualitzacions!)

Comenten que tot va bé i que fan dues cavitats cada dia, algunes d’elles inèdites, aspecte important per poder obtenir fauna no repetitiva.

A dia d’avui, están per les poblacions de Taglefth i Ait Schkunda.

Les cavitats visitades, són:

Dia 30-7: ifri Bouslama (Bab Bou Idir) i kef Adman ( Mehraoua)

Dia 31-7: Trou de la Piste i Riviera de Chara (Mehraoua).

Dia 1-8; Dues cavitats inèdites, encara no tenim els noms, pero sí les coordenades.

A dia 8-8, només sabem que estan bé. Han estat a la part més central del Marroc i han visitat l'avenc Bouilame. Comenten que fa molta calor, que els obliga a iniciar les activitats  no més tard de les 6 del matí.

Dia 9-8: Ens envies una serie de fotos. Senyal que estan bé. Les anirem reproduïnt. Avui, una de la Riviera de Chara, important cova amb un riu sempre actiu.

                                                                    La Grotte Riviera de Chara

Ens esciu el Floren: Avui (divendres 11-8-2023), hem estat a la “Grotte du Chameau”, també dita “Tassenrakut” (prop d'Oujda, al N-E del Marroc, a la frontera amb Algeria). Salas immenses, tres nivells, l'inferior inundat, però seca, mol seca: el problema de sempre; humitat del 90 % i polsossa. Aranyes i un Pristonychus (un gènere de coleòpter). Molt antropitzada: escales de formigo, bastides de ferro i il·luminacio artificial. Turistificada. Sorgència activa en epoca de plujes. La Soumia ha aconseguit l'autorització per poder entrar al nostre aire. Ens ha acompanyat el Sr. Hassan Awraghe, un professor universitari de Oujda, com a cicerone. (entre paréntesi, comentaris de la redacció).

                                                                        La Grotte du Chameau
Dia 14 del 8: Més notícies. De la zona més a la dreta i nord, s'han traslladat al mateix nord però quasi a l'oest, al poble de Magoo, proper a Chefxaouen, entremig de plantacions de maria. Previst fer alguna cavitat, com la Ghar n'Ati. Amb aixó donarem per acabada l'expedició.
                             Un de tants contrastos del Marroc: Una mesquita entremig de camps de plantacions de maria.

Dia 15-8. Ahir, dia 14 d'agost, baixem a la Ghar n'Ati a la població d'Azilan. Una cavitat molt concrecionada, amb un primer pou de vint metres i una sèrie de ressalts fins als -35 m. Pista inacabable, uns trenta km, en molt mal estat, només apta com per circular en primera o amb la reductora. Ben bé tres hores llargues de viatge!

En aquesta cavitat, que ja hi havíem estat anteriorment, es presenta un problema curiós, estudiat pel Dr. Barrientos en exemplars que capturarem en l'anterior visita: dues aranyes femelles diferents dins la mateixa espècie. Aquesta recol·lecció d'avui, té per motiu capturar el màxim nombre possible de nous exemplars per intentar esbrinar aquesta anomalia.

La nostra acompanyant Soumia, s'ha quedat al poble d'Azilan amb un grup d'espeleòlegs francesos, per continuar la seva campanya. Ella ja era coneixedora de la presència d'aquest grup i ja havien acordat el retrobament.

Per la nostra part, iniciarem la tornada. Segons les ganes (molta calor i pistes infernals), potser encara ens decidim a fer alguna cosa més per la zona de Taza.
                                                      A la boca de la Grotte Babboudir, Taza. Preparatius per entrar-hi.
Dia 17-8: Ja estan a Melilla i a punt d'embarcar en el ferry fins a Almeria (a les 13 h, sortida de Melilla).

Dia 18-8: El ferry ha complert l'horari i arriben a Almeria cap a les 8 del vespre. Parlem amb ells quan ja estan en carretera, destí a l'Hospitalet de l'Infant, Tarragona. El Floren i el Pere, tenen previst anar directes dins a l'Hospitalet. 

Confirmació que ja han arribat a l'Hospitalet. Sans i estalvis.

Això ja s'ha acabat... I amb bons resultats! Desprès de tres setmanes d'expedició, han estat a 14 cavitats diferents i aconseguit important material biològic.

Enhorabona!!!!!