dilluns, 19 de novembre del 2012

Nº 149. Activitats del Dr. Español l'any 1951

Titol de la primera pàgina dels escrits
Seguint amb la publicació del treball del Dr. Francesc Español en el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, aquest és el quart post. Els anteriors corresponien als anys 1934, 1935 i 1962. Ara hem tingut també accés a les seves notes de l'any 1951, de les que se'n fa un recull de les principals activitats, relacionades majoritàriament amb la biologia subterrània.

Els seus escrits, en castellà, a ma sobre fulls de 225 x 160 mm i alguns de 230 x 165 mm, quasi tots a dues cares. La gran majoria estan escrits amb ploma estilogràfica i tinta negra (hi ha traces de més d'una ploma), i també unes poques anotacions amb  bolígraf vermell i algun retoc en llapis. Alguns dels fulls són reutilitzats.


 F.Español i J.K. Bechyné durant el IX Congrés Internacional d'Entomologia. Amsterdam 1951.     Foto J. Mateu

Un aspecte interessant és que es cites persones que s'iniciaven llavors en la entomologia o la biospeleologia, i que anys més tard esdevingueren grans personatges, o si més no, grans espeleòlegs; especialistes en algun grup de fauna; catedràtics, etc. Així, entre altres, tenim les referències de:

-Enric Boixadera, del GES. Conegut espeleòleg que també recollia fauna en les seves sortides

Primeres referències d'Enric Boixadera
-Òscar Andrés, Un altre dels "grans" del GES. Es cita la seva primera visita al museu  
Primera referència d'Oscar Andrés
-Àngel Lagar. Gran entomòleg aficionat, col·laborador amb Español i que va aportar molt a la biospeleologia. També aportava material de les seves sortides espeleològiques, pel que Español també intercanviava exemplars amb ell

Intercanvi de material entomològic de fauna cavernícola entre el museu i Àngel Lagar

-Manuel Gonzàlez, un aficionat que va arribar a ser un gran coneixedor dels coleòpters curculiònids i un bon amic d'Español, que ens va deixar molt prematurament per una greu malaltia.

Primera referència d'en Manuel Gonzàlez, a qui Español li deia, amistosament, Gonzalito

-Enric Gadea. Creador d'una de les grans escoles de zoologia d'invertebrats a tot Espanya, i primer director del Departament de Zoologia de la Facultat de Ciències Biològiques de la UB

Una de les primeres cites del Dr. Gadea de la Universitat de Barcelona

També impartia conferències per contribuir al coneixement de la biospeleologia entre els espeleòlegs. Aquí en veiem una al GES.

Una de les moltes conferències impartides per Español
Molt detallat és l’informe que escriu de la seva assistència, juntament amb els eminents Ceballos; Agenjo; Mateu i Peris, al IX Congrés Internacional d'Entomologia a Amsterdam, en que aprofitant el viatge de tornada, visita en museu de París, tenint ocasió de veure a una serie d'eminents entomòlegs com poden ser en René Jeannel; Choppard, Berland, Séguy; Pécoud, etc.


Diari de la seva assistència al IX Congrès Internacional d'Entomologia, Amsterdam 1951


A més d'Amsterdam, també va anar al Museum d'Histoire Naturelle de París, on hi va treballar uns dies 

El material capturat durant les visites a diferents cavitats, i que no podia ser estudiat aquí per manca d'especialistes, en Francesc el lliurava a coneguts entomòlegs d'altres països, tanmateix que es segueix fent avui dia, així ens deixa escrita la tramesa de tricòpters i diplurs campodeids a França i Suïssa respectivament.  

Tramesa de material cavernicola que no podia ser estudiat aqui
Aquest any van ser set les sortides o campanyes espeleològiques: Olèrdola; Capellades; Tarragona i Berguedà. En un dels casos Albiol, Mont-ral i Alcover, hi va anar ell sol.
Primera excursió biospeleològica de l'any: a Olèrdola

Segona excursió biospeleològicade l'any: a Capellades

Tercera excursió biospeleològica de l'any: a diverssos llocs de la província de Tarragona 

Quarta excursió biospeleològica de l'any: al Berguedà

Cinquena excursió biospeleològica de l'any: als avencs de la Febró
Sisena excursió biospeleològica de l'any: a diversos llocs de Tarragona
Setena excursió biospeleològica de l'any: a diversos llocs de Tarragona

Poc a poc anem coneixent més la gran tasca que va fer el nostre estimat Dr. Francesc Español.