dimarts, 10 d’abril del 2012

Nº 129. Activitats del Dr. Español l'any 1934

Seguint amb la biospeleologia històrica, en aquest article es reprodueix la memoria de les activitats del Dr. Francesc Español de l’any 1934.

El document són les còpies d'escriptura a màquina d’una memòria o informe de set pàgines per presentar als seus superiors o a l’ajuntament . Mides dels fulls: 280 x 220 mm. Hi ha una taula com a recull final, per cert aquesta part escrita a ma, no a màquina, possiblement per completar la còpia amb les dades, en la que s'indiquen el nombre d'exemplars de dermàpters; ortòpters; hemípters; dípters; neuròpters; himenòpters i coleòpters afegits durant aquest any 1934 a les col.leccions del, llavors anomenat, Museu de Ciències Naturals, Departament de Zoologia, del que Español n’era el Regent del Laboratori d'Entomologia.

L'informe es divideix en els següents apartats, als que hi fem alguns comentaris:

-Excursions:

De les aproximadament 45 sortides de camp que es mencionen, en totes, a excepció de tres, va fer activitats espeleològiques. Això ens demostra que el seu gran interès per la biospeleologia ja venia d'antic.

-Canvis:

Tenia contactes amb els més importants especialistes i museus de tot el món, entre altres Oceania; Congo Belga; Japó; Colòmbia; Marroc; Illes Canàries; Egipte, etc.

-Dipòsits:

Són cessions de material que en ocasions els especialistes cedeixen al museu, en principi temporalment, per considerar que estaran més a ma dels estudiosos; millor guardats, etc.

-Donatius:

Semblant al cas anterior, però el material ja queda propietat del museu. Destaca el Dr. Ricardo Zariquiey; Càndido Bolivar; Longí Navàs, etc.

-Sistemàtica i ordenació de col.leccions:

És el treball de determinació dels exemplars, conèixer de quin gènere i espècie es tracta cada individu. Si una col·lecció no té els seus exemplars determinats, poc servirà per consultes i comparacions. En aquest cas, les col·lecciones del museu estan determinades i molt sovint els especialistes hi van fent revisions de posta al dia.

-Notes i treballs científics:

Relació de les publicacions tant d'Español com els estudis de col·laboradors del museu.

-Consultes:

Español rebia moltes consultes, bé fos en persona com per carta. Molts estudiosos li donaven material per que els hi determinés, o bé li demanaven opinió sobre els dubtes que tenien. Aquesta labor exigeix molt de temps de dedicació, però ell sempre atenia la gent amb tota amabilitat.

-Correspondència:

També és una tasca d'obligat compliment. Avui dia és molt més fàcil i gairebé instantani l'intercanvi epistolar mercès a la informàtica, però llavors qualsevol carta podia tardar bastants dies en arribar al destinatari. Español mantenia correspondència amb estaments i especialistes de tot el mon, el que també li exigia molt de temps.

-Moviment de material: Ingressos i Sortides:

El total dels diferents ordres d'insectes és de 20.212 exemplars, mentre que en varen sortir un total de 743 per motius d'intercanvi de material.

És interessant anar coneixent aquests escrits antics, que ens fan comprendre millor els orígens de la nostra biospeleologia.