dimecres, 15 de maig del 2013

Nº 165. Reunió internacional de biospeleòlegs al museu


Dotze dels participants, D'esquerra a dreta: J. Pastor; J. Mederos; O. Escolà;J. Comas; A. Faille; A. Casale; J. Fresneda; I . Ribera; F. Fadrique. De gonolls, d'esquerra a dreta: F. Alfambra; Ch. Bourdeau; Ll. Auroux
El passat dimarts 7 de maig d'enguany, ens vam aplegar al Museu de Ciències Naturals de Barcelona un gran nombre de biospeleòlegs i aficionats a la entomologia, disset, de la nostra Associació Catalana de Biospeleologia, a més d'algun altre participant. En total, dinou! Crec recordar que ha estat la trobada més multitudinària al llarg de molts anys.
El fet no estava programat, van ser una serie de circumstàncies positives que per diferents motius van propiciar aquesta trobada que difícilment es repetirà.
Cova de la Base, Pollensa, Mallorca. 1974
Uns, cinc, sortien el mateix dia cap a les Illes Balears, en una expedició entomològica i biospeleològica a diferents cavitats per obtenir fauna cavernícola pels seus estudis, visitant la cova de Sa Campana; la cova de Cornavaques, etc. Uns altres ens reuníem al museu com anem fent tots els dimarts.
Cova de Sa Campana, Escorca, Mallorca. 1974

-Per una part, van venir de França l'Arnaud Faille del Muséum National d'Histoire Naturelle de París, i en Charles Bourdeau, de Rebigue, a tocar de Toulouse.
-De Itàlia vam comptar amb la presència d'un gran especialista mundial en coleòpters caràbids: l'Achille Casale, que juntament amb la seva esposa ens van obsequiar amb la seva presència.
-Per part de Cuba hi assistí en Jorge Mederos, que té assignada, entre altres, la tasca de pre-ordenació i de fer les fitxes d'entrada del material entomològic recollit per nosaltres dins les cavitats, labor que porta a terme dins del Laboratori d'Artròpodes del Museu
Caixa amb diferents exemplars de coleòpters cavernícoles que portava A. Faille per retornar al museu
Una altre caixa amb més material cavernícola

Caixa amb exemplars de Laemostenus (Antisphodrus) levantinus, una espècie que colonitza les cavitats de Castelló i València. Els estan estudiant en J. Comas i en J. Mederos

-D'una altre part, en Javier Fresneda, de Llesp, una petita població tocant a Pont de Suert, Lleida.
 -També de Barcelona, de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC) vam gaudir de la presència de l'Ignacio Ribera.
Per part dels assistents més habituals cada dimarts al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, érem en Floren Fadrique (Hospitalet de l'Infant), en Carles Fontgivell (Riudoms), en Francesc Alfambra (Badalona), en Josep Pastor (Sitges) i  de Barcelona,en Jordi Comas, l'Agustí Meseguer, l'Oleguer Escolà, en Lluís Auroux i el darrer membre integrat, que està  interessat en la vida subterrània, en la modalitat de flora: en Jaume Espuny.
A l'hora del dinar també vam poder comptar amb en Carles Hernando (Badalona), que per raons de treball no va poder venir abans.
En A. Faille examinant material  en el Laboratori d'Artròpodes del museu

D'esquerra a dreta: F. Fadrique; A. Faille i J. Comas. Al darrera, A. Meseguer

A. Faille; J. Fresneda i Ch. Bourdeau, examinant una caixa amb coleòpters

O. Escolà; A. Faille; A. Casale: J. Comas i la esposa d'en Casale, comentant sobre una nova espècie de coleòpter cavernícola en la que estan treballant.

En total, a més d'aquests disset esmentats, el personal directiu del Laboratori d'Artròpodes: la Berta Caballero i la Glòria Masó, també grans colaboradores de les activitats biospeleològicas.
La trobada també va servir per l’intercanvi de material entomològic i el repàs d’alguns texts de treballs en curs, entre francesos, italians i catalans. 

J. Fresneda i F. Fadrique "petant la xerrada". Al fons, C. Fontgivell

Ah! Ja hen tingut notícies al retorn dels expedicionaris. Tots sans i estalvis. Han aconseguit quasi tots els seus desitjos.