dimecres, 19 de juny del 2013

Nº 171. Tres noves especies de pseudoescorpins de Portugal

El company de la nostra Associació, en Juan A. Zaragoza, ens ha donat a conèixer el seu darrer treball (en col·laboració amb Ana S. Reboleira, F. Gonçalves i el també company d'Associació Pere Oromí, sobre pseudoescorpins (quernets) cavernícoles de Portugal.

Aquest estudi s'ha publicat a la prestigiosa revista Zootaxa, nº 3670 (2), pàgines 283-299. En aquest post es reprodueixen algunes fotos i una selecció de l'escrit: el resum i la introducció, traduïts i adaptats. 

FIGURA 1: Distribució de les especies subterrànies de Roncocreagris Mahnert, 1974 en cavitats  de Portugal: 1, Arrifana (R. blothroides); 2, Santa Maria da Estrela (R. blothroides); 3, Confraria I (R. blothroides); 4, Algarinho (R. gespei); 5, Lapa (R. cavernicola); 6, Cerâmica (R. blothroides, R. borgesi); 7, Corujeiras (R. cavernicola); 8, Bolhos (R. occidentalis); 9, Javali (R. occidentalis).

Títol i autors: (en versió original)

On hypogean Roncocreagris (Arachnida: Pseudoscorpiones: Neobisiidae)
from Portugal, with descriptions of three new species
 
 ANA SOFIA P.S. REBOLEIRA1,2,JUAN A. ZARAGOZA3,4,FERNANDO GONÇALVES1 & PEDRO OROMÍ2
1Departamento de Biologia & Centro de Estudos do Ambiente e do Mar, Universidade de Aveiro, Campus Universitário de Santiago, 3810-193 Aveiro. Portugal. E-mail: sreboleira@ua.pt
2Departamento de Biología Animal, Facultad de Biología, Universidad de La Laguna. 38206 La Laguna. Tenerife. Canary Islands, Spain. E-mail: poromi@ull.es
3Departamento de Ecología, Facultad de Ciencias, Universidad de Alicante, E-03080 Alicante, Spain. E-mail: ja.zaragoza@ua.es 4Corresponding author. E-mail: ja.zaragoza@ua.

Resum:

Tres noves especies del gènere ibèric hipogeu Roncocreagris Mahnert, 1974 es descriuen del Portugal continental. Totes les espècies han estat trobades dins de cavitats: R. borgesi sp. nov. i R. gepesi sp. nov. de coves del massís de Sicó, i R. occidentalis sp. nov. de coves del Montejunto i la plana càrstica de Cesaredas. Això eleva a nou el número d'espècies del genere Roncocreagris: cinc de Portugal i quatre d'Espanya. S'inclouen també comentaris ecològics i noves localitats de les altres especies ja conegudes.

FIGURA 2: Roncocreagris blothroides (Beier, 1962), Gruta da Cerâmica, Sicó. Exemplar viu.

FIGURA 33: Roncocreagris occidentalis sp. nov., Algar do Javali, Montejunto.  Exemplar viu

Introducció:

Portugal es troba en la part més occidental de l'Europa continental, formant part de la privilegiada regió de biodiversitat mediterrània. La gran recopilació biològica duta a terme en les cavitats portugueses en els últims anys, han portat al descobriment de noves espècies d'artròpodes. (Reboleira et al. 2011a, 2013). Les àrees càrstiques portugueses es divideix en dues principals zones biospeleológiques Bellés (1987). Aquestes regions tenen diferents patrons de biodiversitat subterrània: el sector lusità en el centre de Portugal, que inclou les principals regions càrstiques, i el sector Bètic, situat al sud i que s'estén a traves d'Andalusia, i composta pel massís de l'Algarve, que alberga les especies de pseudoescorpins com Titanobochica magna Zaragoza i Reboleira de 2010 i Lusoblothrus aenigmaticus Zaragoza i Reboleira, 2012 (Reboleira et al. 2010a, 2012).
 El gènere Roncocreagris va ser establert per Mahnert (1974) després de la definició del gènere Microcreagris Balzan, 1892. Roncocreagris comprèn 19 espècies (Zaragoza 2007, 2008) i es distribueix principalment per la Península Ibèrica (Portugal i Espanya), amb l'excepció de Roncocreagris cambridgei (L. Koch, 1873), que també es coneix d'Algèria, França, Irlanda, Itàlia i el Regne Unit (Harvey 2011). La majoria de les espècies són epigees, de mida petita i amb freqüència habiten en els boscos de fullaraca. Fins ara, s'han trobat un petit nombre d'espècies mostren adaptacions a la vida hipogea dins les cavitats.La primera especie  de Roncocreagris coneguda amb característica de troglomorfisme va ser R. cavernicola, descrit per Vachon (1946) de la regió de Leiria (Portugal). Uns anys més tard, Beier (1962) va descriure R. blothroides de la regió de Coimbra, també a Portugal. Quatre especies hipogees addicionals s'han descrit de l'Espanya peninsular(Zaragoza, 2000, 2002, 2003): R. aurouxi Zaragoza, 2000, R. lucensis Zaragoza, 2002, R. salgadoi Zaragoza, 2002 i R. iglesiasae Zaragoza, 2003. S'han revisat les especies hipogees de Roncocreagris de cavitats de Portugal i es descriuen tres especies noves per a la ciència.


FIGURA 33: Roncocreagris occidentalis sp. nov., Algar do Javali, Montejunto. Exemplar conservat.

Amb el nostre reconeixement a la important labor de recerca que estan portant a terme a Portugal, ja fa molts anys.