diumenge, 10 de novembre del 2024

Nº 403. La Bioespeleologia a Cuba. 2024


       Amblipigi, un inofensiu aràcnid, típic de les cavitats tropicals.        Foto: Irene Lobato Vila

L’Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ens ha informat d’un interessant acte: Una sessió sobre La Bioespeleologia a Cuba, amb especial èmfasi als resultats d’una expedició conjunta portada a terme aquest any, per membres del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.

Transcripció de la convocatòria:

Data: dimecres, 20 de novembre de 2024
Horari: a les 19:00 h
Lloc: seu de la Federació Catalana d'Espeleologia (FCE). Carrer del Mas Casanovas, 66, 08025 Barcelona.

Activitat gratuïta, no cal inscripció prèvia.

La Bioespeleologia a Cuba va viure moments de màxima activitat durant les dècades dels 60' i 70' del segle passat, però poc se sap sobre un descobriment a principis del segle XIX que va ubicar l'illa com a primer territori d'Amèrica a donar a conèixer la fauna cavernícola del territori. Amb el suport de la Federació Catalana d’Espeleologia, el juliol de 2024 membres del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona van participar conjuntament en una expedició bioespeleològica a la regió occidental de Cuba. En aquesta xerrada, oferirem una aproximació en primera persona a l'experiència viscuda durant aquesta curta i intensa jornada a l'illa, partint d'aquest punt històric de la primera meitat del segle XIX i passant breument pels moments clau del desenvolupament de la Bioespeleologia a l'illa i l'estat actual del coneixement.

A càrrec de Jorge Mederos, investigador, col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i membre de l'Associació Catalana de Bioespeleologia BIOSP.