dilluns, 24 de setembre del 2018

Nº 275. Medalla Narcís Monturiol 2018 per en Xavier Bellés


En Xavier Bellés, el dia del seu nomenament (2008) com a Acadèmic, amb en Joaquim Mateu †.


El nostre amic i company d'estudis bioespeleològics, entre altres molts més, Xavier Bellés i Ros, ha estat guardonat una vegada més. Ara ha estat la Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic, per part de la Generalitat de Catalunya.

De les quatre pàgines del decret, només hem mostrat la del nomenament del Xavier.

És el reconeixement a una llarga trajectòria d'estudis i recerca dins del Consell Superior d'Investigacions Científiques –CSIC-, on és el director de l'Institut de Biologia Evolutiva.

Seria molt llarg enumerar totes les seves virtuts i la tasca que ha portat a terme durant els molts anys de dedicació. A tall de mostra, inserim la Nota Biogràfica de la pàgina web de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, de la que és membre numerari des de l'any 2008.

Academia de Ciències
Excm. Sr. Xavier BELLÉS i ROS
Barcelona, 1952
Secció de Biologia (5a)
Especialitat: Fisiologia animal
Data d’ingrés: 5.06.2008
Medalla de número: 37


Nota biogràfica: Entomòleg. Doctor en Biologia i professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques. Adscrit a l’Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC), del qual és cofundador. Entre el novembre del 2004 i el juny del 2008 fou coordinador de l’àrea de Recursos Naturals del CSIC. Membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans i membre corresponent de la Real Academia de Ciencias Exactas Físicas y Naturales (Madrid). Honorat amb el Prix Maurice et Therèse Pic de la Société Entomologique de France i amb el Premi de Literatura Científica de la Fundació Catalana per a la Recerca. Membre del consell de redacció de cinc revistes internacionals SCI, i autor de quinze llibres i 254 articles científics. Es dedica a estudiar el món dels insectes en totes les escales, des de la morfològica fins a la molecular; en particular, l’evolució de la metamorfosi i de les estratègies reproductives. Li interessa també la divulgació i la història de la ciència.


Per saber més de la seva dedicació a l'Espeleologia i Bioespeleologia, podeu consultar el blog Sarawakexploracions.blogspot.com, finestra Qui és qui de l’espeleologia.


Amb el nostre agraïment per la col·laboració que sempre ha tingut amb l'Associació Catalana de Bioespeleologia.