diumenge, 10 d’octubre del 2021

Nº 359 Un article de Marià Faura i Sans

 

                                                        Reproducció de la làmina XXVIII, fig. 2

L'any 1911, Marià Faura i Sans (1886-1941) va publicar, en castellà, un extens article d'un total de 168 pàgines que inclouen 30 gravats de fotografies i, a més, 37 pàgines amb làmines, sota el títol La Espeleología de Cataluña, del que reproduïm només les parts de presentació general i les dedicades a la Biologia Subterrània: Flora i Fauna. L'article ve encapçalat amb una dedicatòria de l'autor a Norbert Font i Sagué (1873-1910)

L'article es publicà l'any 1911 a Memorias de la Real Sociedad Española de Historia Natural, 6, del Museo de Ciencias Naturales de Madrid. Com a curiositat, l'article disponible a internet, porta l'"exlibris", en català, de l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona, any 1912.
Un dels aspectes més interessants del treball, és que s'inclou un ampli temari sobre la flora subterrània, especialitat poc tocada llavors. Pel que dona a entendre entre línies l'autor, és que es devia interessar i inspirar en la publicació de M. Jacques Maheu de l'any 1906: Contribution a l'etude de la flore souterraine de France.








CAPITOL X:  BIOESPELEOLOGIA.  Pàgines 549 : 568



















Una de les il·lustracions





                                                              Una de les il·lustracions




Un bon record dels escrits dels nostres pioners.