dijous, 21 de gener del 2010

Nº 057. El Museu de Ciències Naturals de Barcelona inicia una nova etapa

Ahir dimecres, el Museu va convocar una reunió amb totes les Societats i Associacions amb ell vinculades, per donar a conèixer l'estat actual i el futur previst del Projecte del Museu Nacional de Ciències Naturals de Barcelona. Quatre membres de la nostra Associació varen assistir a l'exposició que va fer la Directora Anna Omedes.
Precedents: L’edifici de l’actual Museu de Zoologia del Parc de la Ciutadella, també anomenat El Castell dels tres dragons, és obra de Lluís Domènech i Montaner va ser projectat i inaugurat com a cafè-restaurant per a l'Exposició Universal de l’any 1888. El 1917 Josep Maluquer i Nicolau, secretari general de la Junta de Ciències Naturals transforma l'edifici en Museu de Biologia.

Actualment s’està portant una labor de re-distribució de l'espai, de les funcions i del contingut del Museu. Una part es trasllada a l’Espai Blau –Edifici Fòrum d'Herzoq & de Meuron del 2004-, mentre que totes les col.leccions de fauna es mantindran, i els estudis especialitzats es continuaran fent a l’actual edifici del Parc, que serà la seu científica del conjunt del Museu Nacional. També rebrà tot el contingut del Museu Martorell -Geologia-, ja que aquest esdevindrà una seu històrica: El Museu d'Història i Evolució de les Ciències Naturals a Catalunya.

Un concepte que ha de quedar clar és que el Museu no es trasllada al Fòrum, sinó que és l'edifici del Fòrum el que s'incorpora al Museu.

Ús previst al Fòrum: Exposicions permanents i Exposicions temporals. Sales d'actes, aules, tallers. Mediateca. També hi hauran les seus per a les associacions naturalistes vinculades amb el Museu, com per exemple la nostra Associació Catalana de Bioespeleologia, que disposaran d'espais propis i de sales de reunions. Calendari de les transformacions: -10 de gener 2010: Tancament de la part pública del Museu de Zoologia –exposicions permanents de zoologia-

-10 de gener 2010: Tancament de la part pública del Museu de Geologia –exposicions permanents de geologia-

-31 de maig 2010: Finalitza la Exposició Exploradors: “aventura i biodiversitat”. Tancament definitiu al public del Museu de Zoologia -tret de consultes i estudis científics-
-Febrer de l’any 2011: Inauguració del nou Museu a l’edifici del Fòrum –Espai Blau-

Avui dia ja estan restringides moltes activitats dins el museu. Per exemple, l’accés a la Biblioteca queda establert així: dimarts, dimecres i dijous de 10 a 13 h i les visites del public ja només tenen accés a l’exposició temporal. Els estudiosos i especialistes poden continuar fent la seva recerca. A partir d’ara esperem que la Direcció del Museu ens podrà resoldre, com sempre ha fet, les nostres necessitats per reunions i assemblees fins tenir la seu definitiva.

diumenge, 17 de gener del 2010

Nº 056. Acord de Col.laboració amb el Grupo de Espeleología de Villacarrillo

Ens complau donar a conèixer la bona notícia de l’Acord de Col.laboració entre el Grupo de Espeleología de Villacarrillo –G.E.V.- de Jaén i l’Associació Catalana de Bioespeleologia –A.C.B-.

Nota de premsa conjunta: -Editada al mateix temps dins dels blocs de les dues entitats- La nostra A.C.B. i el G.E.V. hem arribat a un acord de col.laboració per treballar conjuntament a favor de la divulgació i conservació de l’ecosistema subterrani, i compartir des de tots els àmbits les experiències assolides; els projectes en que s’estigui treballant o futures actuacions.

És el nostre desig que aquesta important col.laboració resulti d’interès per a la Bioespeleologia; tant del nostre país com d’altres en que s’hi treballi. Us anirem informant a mida que tinguem més notícies per poder donar-vos.

Després d'unes converses entre el president del GEV en Toni Pérez i el de l'ACB en Floren Fadrique, iniciem una etapa de treball en conjunt, cosa molt necessària dins de la bioespeleologia, ja que tot i que tenim grans estudiosos i especialistes, pot ser ens manca un xic més de relació entre nosaltres. El GEV, un grup que ja porta 30 anys treballant dins la espeleologia, està fent una gran labor bioespeleològica i disposa d'un molt bon equip de col•laboradors especialistes en fauna subterrània de tot l'estat espanyol, encarregats de la determinació de la fauna capturada dins les cavitats. Per cert, molts d'aquests especialistes també col•laboren amb nosaltres en l'estudi de diferents grups faunístics. Ja fa alguns anys que la va promocionant i fins i tot edita una revista especialitzada: Monografías Bioespeleológicas, que des del 2006 ja n'han editat tres números. També edita regularment la revista Espeleo, amb seccions de bio, i a més altres edicions de llibres monogràfics. Adreces de consulta i relació: http://www.espeleovillacarrillo.com/ és la pàgina web del G.E.V. http://espeleovillacarrillo.blogspot.com és el bloc del G.E.V. http://bioespeleologia.blogspot.com és el bloc de bioespeleologia del G.E.V.