divendres, 20 de gener del 2012

Nº 122. Avenc de can Castellet de Dalt

Amb la finalitat de conèixer els límits de la colonització del coleòpter troglobi Troglocharinus kiessenwetteri sanllorensi de Sant Llorenç del Munt per la seva vessant est. Resulta que ja fa uns quants anys es va localitzar aquesta mateixa espècie al relleu del Farell, al terme de Caldes de Montbui, zona també colonitzada per un altre gènere de coleòpter cavernícola: Parvospeonomus, amb l'espècie P. urgellesi que ocupa un ampli territori entre la serralada del Montnegre i el Farell, punt en el que es sobreposen les dues àrees i conviuen els dos gèneres (encara que no s'han trobat junts en una mateixa cavitat).
El dia 15 de gener del 2012 varem anar a l'avenc de Can Castellet de Dalt, terme de Sentmenat, per conèixer la seva fauna cavernícola. A la sortida érem en Floren Fadrique; Jordi Comas; Agustí Meseguer i Lluís Auroux. Aquesta cavitat està entre Sant Llorenç i el Farell, un lloc molt interessant per saber quin dels dos gèneres hi viu. L'avenc tampoc és lluny de Guanta, on també hi ha alguna petita cova que haurà de ser escorcollada.
Com sigui que el pou de l'avenc és a tocar d'una pista molt transitada per excursionistes i ciclistes, l'Ajuntament de Sentmenat ha col·locat una tanca al voltant de la boca. Per cert que hi ha un cartell en que a més del nom de la cavitat explica una llegenda que diu més o menys... En aquest avenc hi va caure una truja prenyada i al cap d'un temps va sortir a Sentmenat la truja i nou garrins que havia tingut dins... Jo crec que deu ser veritat, oi?
Us avanço el resultat de la cacera: No hem trobat cap coleòpter. Fa anys el company Oleguer Escolà ja hi havia estat i tampoc va trobar res. Ja sabem que tot i que n'hi puguin viure, a vegades per més que si vagi no es troben fins el dia que sense saber per què resulta que hi ha sort. Haurem de tornar-hi. Tornarem a lluitar!

dilluns, 16 de gener del 2012

Nº 121. Tercer aniversari del bloc BIOSP

El 15-01-2009 va aparèixer aquest bloc. Ja portem tres anys! El primer article va ser dedicat com un homenatge nostra al Dr. Joaquim Mateu Sanpere, en reconeixement a la seva important obra entomològica,biospeleològica i arqueològica. Durant aquest tres anys hem intentat informar als socis de L'Associació Catalana de Biospeleologia dels nostres projectes i activitats, així com donar a conèixer noticies importants d'altres blocs, noves descripcions de fauna cavernícola, etc. Aquest modest article només és un recordatori a tota aquesta labor, que ha representat l'edició d'un total de cent vint i u, el que representa un article cada nou dies, havent tocat molts temes: Poesia biospeleològica, assemblees, escrits antics, canvis al Museu, prehistòria, activitats, etc. Recordem que tot-hom pot publicar articles. No és exclusiu de ningú. Ens agradaria poder comptar amb més autors, però sembla que això es fa difícil. Sembla que no ens agrada escriure. Estem oberts a qualsevol mena de col.laboració. Si ens envieu un escrit i alguna documentació gràfica, l'editarem després de posar-nos d'acord amb el format i possibles correccions. A veure si entre tots podem complir molts més anys.