dilluns, 6 de gener del 2014

Nº 194. Recol·lecció de fauna a distància

La Bòfia del Port del Comte, cavitat molt propera al tema del post d'avui.  
Foto: J. Pastor, extreta d'Espeleobloc, post del 3 d'octubre del 2011 

Seguim amb la divulgació d’escrits fets per, o adreçats a grans personatges del món de la biospeleologia, partint de material consultat al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Ara es tracta d’una carta enviada al Dr. Ricardo Zariquiey, donant-li explicacions sobre la tramesa d’unes trampes col·locades en dues coves properes a Sant Llorenç de Morunys.

En aquells temps, en què les comunicacions, en aquest cas al Prepirineu, eren més aviat difícils. En Zariquiey enviava, per correu o recader, caixetes amb esquers de manera que algú s’encarregava de col·locar-les dins d’alguna cavitat. Generalment era una persona del tipus pastor, caçador, etc., que es coneixia bé els camins i els forats del terme. La mateixa persona les recollia al cap d’uns dies i es retornava el material amb les possibles captures al seu interior. Aquesta feina es pagava en proporció a la distància de la cova, amb mig jornal, o un de sencer.

En Zariquiey contactava amb gent a qui moltes vegades no coneixia i que normalment no era ella mateixa qui feia la feina de posar i treure les trampes, sinó que havia d'encarregar-ho a algun conegut. Aquest n’és un cas. Va contactar amb José Rovira Cabanas, de Sant Llorenç de Morunys, qui va fer posar i recollir les trampes.

Parlant amb el Museu del Patronat de la Vall de Lord, m’expliquen que en Rovira era una personalitat del lloc. Tenia el títol de Baró d’Ancies (a la carta hi diu Ancías), i era amo de moltes terres que el permetien viure de les seves rendes.

La carta s’ha transcrit literalment, per tant, procurant conservar les paraules i la ortografia original, cosa que es fa difícil en algunes ocasions.

L’original està escrit en una sola cara, a mà, amb estilogràfica i tinta negra, sobre un full de paper ratllat per les dues cares, de mides 273 x 214 mm. La capçalada amb el nom, població i espai per la data, està impresa.

Transcripció de la carta:

San Lorenzo de Morunys 30 de Diciembre de 1923

Sr. Dr Ricardo Zariquiey

Barcelona

Muy Sr. mio: Por este mismo correo le mando los 4 paquetes certificados. Esta mañana me los han llevado y han estado en las cuevas 6 dias. En la cueva de Algara se han perdido dos cajas no se si es devido á alguna fiera ó á algun pastor. Dentro de las bolsas van los nombres de las cuevas. La cueva del Algara, dicha Espluga de l’Afrau está situada en la vertiente de la Sierra de “Prat d’Estaquas” cerca ó á unos 100 metros de la Ribera de Canalda, de cara á Oeste, término municipal de Oden, provincia de Lérida, Baronía de Ancías y de mi propiedad.

La cueva dicha Las Mesquitas esta situada en la vertiente de la Montaña de la Pedra encarada al Norte, en el término municipal de Pedra y Coma, provincia de Lérida enclavada en la propiedad “La Plana” cuyo propietario es D. Luís Viñas residente en Manresa dista de San Lorenzo unos 7 Klm.

La cueva del Algara dista de San Lorenzo unos 15 Klm.

Recibí las 25 ptas pero no he recibido el sobre monedero

De V. atto y S.S. q.e.s.m.

Jose de Rovira

Nota: actualitzant l'IPC, les 25 pta del 1923, avui dia serien uns 60 euros.

Portada d'un llibre escrit pel mateix autor de la carta, Josep de Rovira Cabanas
En algun proper post, parlarem dels dos Ricardo Zariquiey (pare i fill), que tant van fer per la biospeleologia catalana.