dilluns, 14 de setembre del 2015

Nº 227. Importants troballes de fauna cavernícola a les cavitats d’Escuaín

El company Francesc Alfambra, coautor del treball, ens ha facilitat l’arxiu d’un article molt complet sobre el coneixement de la fauna subterrània del Pirineu. Ha estat publicat recentment a la destacada revista Exploracions, nº 21, 2015, pp 61-68.

El G.E.B fa molts anys que està treballant any rere any en el massís d’Escuaín, Osca, havent fet, els darrers anys, importants descobriments biospeleològics en els coleòpters que colonitzen les seves cavitats.

Les característiques climatològiques de cavitats a molt baixa temperatura i el baix aport de nutrients que arriben de l’exterior, condicionen una gran escassetat de fauna. El nombre d’exemplars observats és baixíssim. Si en el decurs d’una expedició de les clàssiques estiuenques un biospeleòleg veu més de tres o quatre individus ya es pot donar per content. Naturalment no és una regla fixa, però quasi sempre és així.

Les lleis només permeten la captura de fauna a Escuaín (i gairebé a tot l’estat d’Espanya) sota concessió de llicències i amb unes normes molt estrictes. En el cas d'Escuaín, molts anys no han estat concedides i és per tots aquets inconvenients que les troballes tenen encara més importància.

Tot seguit inserim l’article complet.













Esperem que les properes campanyes també estiguin plenes d’èxits, tant espeleològics com biospeleològics.