dilluns, 5 d’octubre del 2015

Nº 229. Expedició Marroc 2015

Domene cantonsi, de la cova Win Timdouin, un dels nostres objectius d'enguany


Ja són una tradició les expedicions espeleo-biospeleo de la nostra associació al Marroc. Des de l’any 2001, en què es va fer la primera, ja en portem setze. Si tot va bé, aquesta seria la disset!

La sortida està prevista pel dia 8 d’aquest mes d’octubre i els quatre expedicionaris són: Floren Fadrique, Carles Fontgivell, Benjamí Grañena i Lluís Auroux. La durada estarà entre els 15 i 20 dies. Es tracta d’una sortida multiclubs, ja que, a més de la nostra associació, hi participen membres de la SIE de l’Àliga, del CERAP de Riudoms i del GES del CMB.

Objectius: Durant uns set anys, la principal finalitat va ser l’estudi d’un grup de coleòpters troglobis del gènere Antoinella, que ara els han traspassat al gènere Trechus. Aquest projecte ja ha finalitzat i ara toca emprendre’n un altre.

Situació de les cinc espècies de Domene al Marroc  

 -1: Domene camusi,   -2: Domene aurouxi,   -3: Domene cantonsi   -4: Domene fadriquei,   -5: Domene pastori         

Continuant amb els coleòpters subterranis, ara volem estudiar els Domene, un gènere d’estafilinids que colonitzen el sota terra de la península Ibèrica, algunes de les illes Canàries, Marroc i possiblement també d’Albània, Es tractarà de conèixer quina relació hi ha entre les tres primeres, quins són els seus orígens i en quines èpoques van fer les migracions i la introducció al medi subterrani. El cas d’Albània es deixa a part, ja que encara no està confirmada la cita.

Distribució geogràfica del gènere Domene. 1: Península Ibèrica. 2: Marroc. 3: Canàries. 4: Albània


1: Kef El Baroud. 2: Ghar Goran. 3: Win Timdouin. 4: Ifri Tifratin


Itinerari:

La sortida oficial serà des de L’Hospitalet de l’Infant, Tarragona, el pròxim dijous de ben matí. El pas de l’estret es farà entre Algesires i Tanger.

La primera destinació serà Casablanca, on ens retrobarem amb en Jean Isbecque, un reconegut espeleòleg que viu a aquella ciutat i que ens acompanyarà, junt amb alguns companys més, en les nostres activitats al sud-oest marroquí.

La primera cavitat a visitar serà a prop de Casablanca, a la localitat de Ben Slimane, on hi ha la cova Kef el Baroud. La seva situació geogràfica, allunyada de les més conegudes de les serralades del Rif i de l’Atlas, fa que sigui de gran interès conèixer quina fauna hi habita.

La següent destinació serà la cova Ghar Goran, a tocar de l’Atlàntic, a Cap Bedouza, Safi. Intentarem recollir l’estafilínid Domene camusi pel projecte abans esmentat.

Cap al sud, fins a Agadir, per anar a la cova Win Timdouin, també per obtenir una altre espècie, el Domene cantonsi, per a la mateixa finalitat. Aquest serà el punt més llunyà, a partir del qual ja iniciarem la tornada.

Anant cap al centre del Marroc, voldríem passar per Beni Mellal i visitar la cova Ifri Tifratin, a la població de Fariata, a Tagzirth, per capturar algun exemplar de l’estafilínid Domene fadriquei.

També voldríem anar al massís norteny del Rif, i/o a Taza, tot aprofitant un possible pas de l’estret entre Melilla i Almeria, però per ara és difícil precisar-ho amb exactitud.

Tenim al calaix altres destinacions, però primer haurem d’acomplir amb les citades. També tenim la missió d’obtenir diversos espècimens d’aranyes que ja les havíem trobat en anteriors expedicions i que estan en procès d’estudi, però la manca d’exemplars mascles, perquè són immaturs o pel baix nombre d’individus de què es disposa, no permeten la descripció de les noves espècies que semblen ser.

Esperem que la sort i el bon temps ens acompanyin.