divendres, 22 de maig del 2009

Nº 026. Espeleocat Tallers-2009

La Federació Catalana d’Espeleologia organitza una serie d’actes commemoratius del 30 aniversari de la seva creació l’any 1979. Els esdeveniments s’anomenen Espeleocat Tallers-2009Un equip organitzador ha aconseguit que una serie de grups espeleològics catalans col.laborin cedint els seus locals socials, ponents, etc. És una mostra més de l’empenta que sempre hem tingut per crear, iniciar i ampliar coneixements als practicants de l’esport-ciència que ens porta el cor robat. Els actes consistiran en un total de 9 temes, molts d’ells amb una sessió teòrica i una de pràctica-taller: -Bioespeleologia: Recerca de fauna subterrània en grans cavitats d’alta muntanya -Aigües Subterrànies: Coloracions; Mesures de cabals; Processos químics. -Topografia: Eines i programes moderns -Fotografia: De l’analògic al digital -Creació de Blocs personals a Internet -Estudis Espeleo-Atmosfèrics: Anàlisi atmosfèrica -Expedicions espanyoles a Mèxic i la Patagònia -Paleontologia i Arqueologia: Troballes, estudi i reglamentació -I una sessió final: En record de Josep Subils
L’aniversari serà a finals d’aquest any 2009, però els tres primers temes s’han avançat al proper mes de juny de manera que els ensenyaments ja puguin ser aplicats durant les campanyes espeleològiques d’aquest mateix estiu.
En aquest post només editem el programa de Bioespeleologia, pel motiu que la primera sessió, que serà una sortida de pràctiques, serà el molt proper 6 de juny i creiem necessari donar-ne la màxima difusió. Per la resta ja hi haurà més temps per informar.
Per a qualsevol consulta: -Federació Catalana d’Espeleologia (fce@espeleo.cat, o tel. 93 265 22 41) -Associació Catalana de Bioespeleologia (biosp@hotmail.com)
ESPELEOCAT TALLERS 2009
30 ANYS DE LA FEDERACIÓ CATALANA D’ESPELEOLOGIA
Sessions col·laboratives per conèixer els diferents grups catalans i els seus sistemes de treball en àmbits específics de la recerca espeleològica BIOESPELEOLOGIA Recerca de fauna subterrània en grans cavitats d’alta muntanya. Coordinació de Xavier Bellés, Floren Fadrique, Jordi Comas, Francesc Alfambra i Lluís Auroux (Associació Catalana de Bioespeleologia). Dissabte, 6 de juny de 2009 (primera sessió) Sortida pràctica: Visita a les coves de Rialp per pràctiques de recerca, captura i conservació temporal de la fauna cavernícola. Portar roba per agenollar-se dins la cova i llum. Es lliurarà material de captura. Es prega comunicar abans l’assistència a la FCE o a l’ACB (biosp@hotmail.com). Punt de trobada: 9,30 h a Ribes de Fresser-Enllaç (cremallera de Núria).

Dimarts, 9 de juny de 2009 (segona sessió)

De les 19 a les 21 h. Lloc: Museu de Ciències Naturals de Barcelona, passeig Picasso, s/n, Parc de la Ciutadella. Barcelona. Programa: -Introducció: El Dr. Xavier Bellés ens parlarà de l’Evolució de les idees en la recerca bioespeleològica. -Sessió explicativa de les especials condicions climàtiques, biòtops habituals i escassetat de recursos alimentaris per a la fauna dins les grans cavitats d’alta muntanya. -Sessió-taller per la preparació, observació i coneixement del material recol·lectat durant l’anterior sortida pràctica. Aquesta trobada pot tenir continuïtat pràctica segons els interessos dels participants. Contacte: Federació Catalana d’Espeleologia (fce@espeleo.cat, o tel. 93 265 22 41). Associació Catalana de Bioespeleologia (biosp@hotmail.com).