dilluns, 3 de juny del 2019

Nº 300: Curset accelerat de bioespeleologia

Foto: Cova de la Censada Nova.  Autor: José Hidalgo, d'Espeleobloc


L'Associació Catalana de Bioespeleologia ha impartit un "minicurset" als alumnes de Biologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (Bellaterra).


El professor José Antonio Barrientos, que dóna classes als alumnes del segon curs de carrera (i també a altres), dins la seva línia de recerca és un gran especialista en araneids i freqüenta el Museu de Ciències Naturals de Barcelona per estudiar el material d'aranyes que es va acumulant al llarg dels anys.


Nosaltres li vam proposar que estudiés les aranyes que he manat recollint a les expedicions bioespeleològiques al Marroc, ja que al llarg de les dinou activitats que hi hem portat a terme des de l'any 2001, es disposa d'una gran quantitat de material. Dit i fet. Es va mostrar molt interessat en el tema i, quan disposava de temps se les anava mirant. Ara ja té l'estudi acabat i sembla que es publicarà d'aquí poc. Ja us informarem.


Però tornem al tema: Un dia ens va proposar fer una, diguem-ne conferència o xerrada a propòsit de la fauna cavernícola a una classe de segon curs de Biologia. L'acte es va celebrar a primers d'enguany, dins de l'horari de classe, com si fos una assignatura més. En acabar es va proposar a la trentena d'alumnes, fer una sortida de pràctiques a una cova, activitat que van acceptar. Per diverses raons, no ens vam poder posar d'acord per fer la sortida fins ara.


Vàrem triar la cova de la Censada Nova, a Orpí, una cavitat apta per als no iniciats en l'espeleo i que per la seva situació i baixa dificultat és idònia per una primera "exploració". Els "instructors" érem: Floren Fadrique; Oleguer Escolà; Jordi Comas i Lluís Auroux.

En Jordi Comas a la boca de la cova
Tres cursetistes amb l'Oleguer Escolà


La proximitat dels exàmens ha fet que només vinguessin set alumnes. A cadascú se'l va donar una documentació sobre introducció a la bioespeleologia, amb consells per a la captura i conservació de la fauna, així com una descripció i topografia de la cova (treta d'Espeleoíndex. Gràcies!). També un "equip de camp" compost d'una bossa que contenia aspirador, pinzell, pinces i tres tubs amb alcohol de 70°, tot el necessari per a una primera activitat de recol·lecció i reconeixement dels espècimens capturats. Està prevista una segona sortida pels que no han pogut venir.


La Federació Catalana d'Espeleologia ens va facilitar cascs amb il·luminació, fet que els agraïm. Tots els cursetistes estàven coberts amb la corresponent assegurança de la FCE per a l'activitat.

Tychobythinus listai, un coleòpter subterrani que només es coneix d'aquesta cavitat


La visita a la cova Censada es va desenvolupar segons el previst i sense can incidència. Les condicions de la cavitat, bastant seca, no propiciaven la localització de molta fauna, però així i tot, va ser suficient per a una primera presa de contacte amb la bioespeleologia. A partir d'aquí, seria important que algun dels cursetistes tingui l'interès d'ampliar els seus coneixements en aquesta ciència especialitzada. Veurem...