divendres, 27 de juliol del 2012

Nº 136. Més notícies de l'expedició al Marroc

Seguim rebent els mails d'en Floren. En tenim dos de nous: Un del dilluns 23 i un altre del dijous26.
Zones calcàries (en negre) del Marroc

 NOU MAIL DIA 23 del 07
 Continuem amb la recerca biospeleologica, i avui no ha sigut un dia bo del tot: havem estat a la Ifri Caid, i desprès d' uns arriscats flanquejos per evitar els primers llacs que són d'aigua putrefacta per efectes de les grans acumulacions de guano, havem arribat a la part "neta" de la cavitat, on continuen havent-hi hi han moltes restes de ratpenats, murcielaguina (ja sense descompondré) i grans quantitats de fang. En una sala amb terra de fang, havem agafat un coleòpter que en un començament vam pensar que era una Subilsia, però desprès d'examinar-la amb una lupa, semble ser un Ifridytes mateui. S,han col·locat trampes permanents, per recollir-les en un futur.

Demà farem la Ifri Taouya, aviam si hi ha més sort, encara que penso que, per nosaltres, és una cavitat una mica "nefasta", però com surti una Subilsia canviaré d'opinió, Si això no dona resultat, intentarem fer la Ifri Bouglemane (avenc Subils -- Godoy), cavitat d'uns trenta metres de fondària i dos-cents de recorregut, encara que com és un pou d'aigua de boca, tindrem que demanar permís, si bé dubto que ens el donin.


A veure que trobarem demà.....

Ifri Caid

MAIL dia 26 del 07
No. No vam tindre sort. Després d'una recerca intensa i exhaustiva en la Ifri Caid i Ifri N'Taouya no es va trobar cap Subilsia. En la primera tan sols es va poder visitar un parell de centenars de metres de cavitat, ja que la primera part està excessivament contaminada per la murcielaguina, i la resta inundada i sifonant. A la segona, amb una part important plena d'aigua, vam aprofitar les platges de pedretes i sorra i les ribes de fang. Malgrat l'escorcollament intensiu que vam fer, mirant un la riba dreta, l'altre la riba esquerra i el tercer el terra, tot i aixo de rastrejar ben bé centímetre a centímetre, i tant d'entrada com de sortida, no va aparèixer cap Subilsia. Sí que es va agafar un coleòpter estafilinid mol maco, possiblement un Apteranillus. A més es va fer la acostumada recol.leccio d'aranyes, col.lembols, isòpodes, etc. Per quedar tranquils, aquest escorcoll es va repetir a la Ifri Caid per segona vegada, malgrat que es necessitava un estomac prou resistent per suportar la ferum de l'aigua pútrida que hi ha als primers centenars de metres. També vam fer la Ifri Taguelmoust, però la quantitat e intensitat de l'aigua que porta no va permetre trobar res. Tant sols en el laminador d'entrada es van arreplegar uns col.lembols i alguna aranya.

Un de tants poblets...

 El dia d'ahir, per aprofitar el temps, vam fer una prospecció entre Ait Mehammed i Zaouia Ahanessal, en un massis que supera els tres mil metres. Desprès de kilòmetres de pistes, ens van trobar un "Guia" que va dir coneixia un avenc. Ens va ensarronar de mala manera i desprès d'hores de caminar no vam trobar res de res. A més el paio volia cobrar dos cents o tres cents dirhams pel seu ,"treball". El vam engegar a pastar fang amb molta educació. Això sí, hi ha forats i el terreny promet i és biològicament molt interessant.

Rentant la roba

A hores d'ara ens trobem a Asni, camí del Tizi Tacheddirt. Intentarem contactar amb un guia de muntanya que ja coneixem de l'any passat  (Ali), i pernoctarem al seu ,"git d'etape". Demà a primera hora (això de l'horari és un rotllo, perquè a banda del desfase habitual-amb la Península (1 hora), ara es canvia una hora més perquè estem al Ramadan, i a més és tot tancat fins la nit, i al dia tot-hom està clapant), e intentarem trobar zones adients per trobar el coleòpter nivícola-endogeu Trechus idriss.

Estem pensant si ens dona temps fer algun altre forat a la tornada....

Continuarem informant.....

dilluns, 23 de juliol del 2012

Nº 135. Darreres notícies des del Marroc

Avui, diumenge a mitja tarda, s'ha rebut un mail del grup expedicionari al Marroc (Floren Fadrique; Josep Pastor i Carles Fontgivell). Estan tots bé i amb moltes ganes de fer activitats.
Situació de les dues primeres zones d'activitat

Escriu en Floren:


Estem ja a l'equador de la expe, tant pel calor com pel treball que havem fet. Per sort tots estem amb bona salut.

Vam arribar a Taza el dia 18 i ja al vespre vam fer la Ifri (Kef) Izoura, una cova-avenc que ja coneixíem d'altres expedicions i que fa anys sembla que va donar quelcom interessant en fauna. Es una cavitat petita; amb dos pous de vint metres i varies galeries. En èpoques de pluges, habitualment s'inunda del tot, i quasi sempre, com ara, hi ha parts amb aigua permanent. Però en una galeria que hi ha desprès del primer pou s'han pogut capturar quatre exemplars de coleòpters cavernícoles de les abans dites Antoinella que han estat passats a Trechus. Tres d'ells sembla que són amb tota seguretat Trechus, mentre de el quart sembla diferent, ja que te uns ulls diminuts (microftalm) i caldrà estudiar-ho bé. A més es va capturar molta fauna de diversos tipus.

 Al dia següent, vam intentar localitzar una altra cavitat, anomenada "Chebbout". Malgrat que vam voltar per la zona, ningú ens en va saber donar cap referència. Per aprofitar el dia per aquesta contrada, que es diu Merghraoua, vam accedir a una cova que ja coneixíem de la primera expedició, a l'any 2001: la Kef Admann. Per sort uns nois acampats a la vora i desprès de mols tès bullint, ens van acompanyar a la boca, i vam tindre la sort de trobar les restes d'un suposat Trechus molt recentment xafat. Ens van dir que pel mati havia visitat la cova una trepa de nens. Tindrem que estudiar aquests  restes, però es molt probable que sigui el Trechus gigoni.


Altra zona que estava prevista fer activitat era El Ksiba, concretament el llogaret d'Ait Schkounda. Ja hi havem estat tres vegades sens cap resultat en quant als coleòpters Antoinella, millor dit, Trechus, o d'altres tipus de coleòpters: la seva situació propera a Ait Mehammed, amb l'emblemàtica Subilsia senenti,   i no molt lluny de Taglefth, amb el nou subgènere Irinea descobert per nosaltres l'any 2005, la fan una zona biològicament molt interessant. Havem estat en tres cavitats que no han donat cap resultat en quant a coleòpters, però s'ha fet una bona collita d'opilions; aranyes i algun col·lèmbol.
 Ara ens dirigim al mític Ait Mehammed, on farem les clàssiques coves Ifri Caid; Ifri  Taouya i Ifri Taguelmoust, tot esperant que es pugui capturar d'una vegada la Subilsia, que ja toca desprès de les moltes vegades que hi hem estat i no l'hem aconseguit! 


Per acabar, pujarem al Tizi Taccheddirt, un coll de més de tres mil metres al massis del Toubkal, on esperem agafar el Trechus idriss, fet que no vam aconseguir l'any passat.

Per sort, tenim l'ajud de Younes el Kassmi, un guia de la cova-avenc Gouffre Friouato, que s'ha ofert a acompanyar-nos en tota l'expedició per fen-nos de guia; traductor i "factòtum" pels afers diaris que es presenten, a canvi d'unes nocions elementals de tècniques espeleològiques

No havem tingut cap entrebanc seriós i la moral, enguany, és força bona, mercès a les importants troballes dels primer dies, encara que algú, per raó dels quaranta-tres graus a que havem estat, es troba tant xafat i "aplatanat" com l'Antoinella de l'Ifri Admann.
Seguirem informant...