divendres, 18 de juny del 2021

Nº 351: Mesures de protecció de la fauna hipogea a Catalunya 1 (3)

                   Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Conservació de les col·leccions.

 El Departament d'Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ja fa anys que van portant a terme diverses actuacions pel coneixement i preservació de la fauna que habita dins les nostres cavitats. L'Associació Catalana de Bioespeleologia –BIOSP-, hi col·labora, tot organitzant les sortides de camp, exploracions incloses. Els membres que assisteixen a les sortides, part corresponen al Museu i part a BIOSP.

La gestió de les memòries de les activitats van a càrrec del Museu i, en diverses ocasions s'han publicat treballs descriptius d'algunes de les noves espècies trobades durant aquests projectes i també articles especialitzats en alguna espècie cavernícola o, com és el cas, sobre protecció i conservació de la fràgil fauna que colonitza les cavitats que visitem els espeleòlegs. 

 El treball que reproduïm, complet, va aparèixer l'any 2015, als Arxius de Miscel·lània Zoològica que publica el Museu, de quatre autors del grup de col·laboració Museu-BIOSP. 

S'ha cregut important reproduir-lo complet, pel fet que, a més de tractar de les mesures, es presenta un ampli ventall de comentaris sobre les principals espècies catalanes, tot un tractat sobre la nostra fauna hipogea. 

El treball es va publicar en castellà. Es conserva el format. 

Donada la gran extensió del tema, s'editarà en tres parts.


Coleópters subterranis protegits de Cataluña, en el seu hàbitat: Troglocharinus orcinus, de l'avenc Gran de Mas de Ponet (Montblanc, Conca de Barberà).  Foto: Agustí Meseguer
 


 Paranillochlamys urgellesi, de la cova Bonica del Montsià (Alcanar, Montsià).  Foto: Agustí Meseguer




Final de la primera part.