dilluns, 14 de setembre del 2020

Nº 332. Un manual de Bioespeleologia de l'any 1913


En data 21 d'abril de l'any 2010 es va editar un article amb el títol Manual de Biologia Subterrània. Any 1913, que, molt possiblement es tracta del primer manual que s'hagi publicat sobre aquest tema. S'ha comprovat que en intentar obrir-lo del nostre blog, no apareix la reproducció del manual, degut, segons indica, a un error de l'Scribp. A causa del seu gran interès, sobretot historic, el tornem a editar inserint les pàgines escanejades com a fotografia.


El primer manual dedicat a la fauna subterrània?


Aquest manual va ser escrit per E. Racovitza -a l'obra no es menciona l'autor, però va ser ell i possiblement alguns altres membres- dins de la institució Biospéologica, creada el 1907 a partir de la col·laboració entre R. Jeannel i E. Racovitza per un projecte a escala mundial pels estudis de la fauna subterrània.


-Nota complementària:


Els primers treballs de Biospéologica es publiquen a la revista Archives de Zoologie Expérimentale et Générale sota aquest títol genèric -Biospéologica-, encapçalant-los el cèlebre Essai sur les problèmes biospéologiques, la més transcendental obra científica d'en Racovitza, que va escriure durant la seva estada al Laboratori Arago de Banyuls i que es va publicar el maig de 1907. Va ser l'inici de la moderna Biologia Subterrània.


El manual tracta de la recol·lecció i de la conservació, però sense parlar dels diferents biòtops o indrets de dins les cavitats en els que més possibilitats hi ha de fer-nos amb captures. Té molt d'interès per diverses raons:


-És un manual històric. Sembla que és el primer en biologia subterrània


-Pel seu autor, Racovitza.


-Es va editar el juliol de l'any 1913 i ja ha complert més de cent anys!


-Només se'n va fer una tirada de 200 exemplars, per a la seva distribució als col·laboradors de Biospéologica. No estava a la venda


-En quasi tots els aspectes continua sent vigent avui dia


Hi ha un detall curiós, i és que no es parla mai de l'aspirador. Com a conseqüència cal preguntar-nos –jo no tinc la resposta-: Quan es va inventar o començar a utilitzar l'aspirador en la recollida de fauna? En absència de l'aspirador, les indicacions parlen de la captura amb pinces, unes pinces toves per tot el que sigui fauna superior a uns 3 mm aprox.


Un altre detall és la insistent menció d'estris per la captura de la fauna aquàtica. Hem de recordar que alguns dels principals científics de la institució Biospéologica, com Racovitza, estaven especialitzats precisament en la fauna aquàtica –crustacis- i segurament per això hi dediquen més extensió.


La institució era molt exigent amb les explicacions i descripcions que els recol·lectors han de fer de la cavitat i dels diferents hàbitats en què han trobat les mostres de fauna. 
Es diu al manual:


-Fa falta que el material i les dades que l'acompanyen siguin suficients per a permetre els estudis de filogènia i de distribució biogeogràfica minuciosa...


-És necessari que aquest material permeti reconstruir els esdeveniments, múltiples i complexos, que han originat el naixement del món subterrani actual...


Totes aquestes exigències ens poden semblar exagerades, però hem de pensar que, passat un temps, ja ningú es recorda de quina cavitat es tracta i a on i com era i d'això en tenim molts exemples fins i tot entre nosaltres mateixos que portem molts anys de dedicació.


Poc després el mateix Racovitza escrivia al naturalista austríac A. Paganetti: Ara que aquest manual ja s'ha editat, que les instruccions i les explicacions estan ben detallades i exposades, estem decidits a rebutjar el material que no ha estat recollit segons les normes que hem donat i que no està acompanyat de les explicacions dades indicades al manual.


També escrivia al prehistoriador Henri Breuil: Aprofito l'ocasió per insistir sobre la necessitat de tenir les dades completes de les cavitats que voleu siguin incloses a les Énumérations -una relació exhaustiva de totes les cavitats visitades pels membres i col·laboradors de Biospéologica-. Porteu a la butxaca les fitxes i ompliu-les en sortir de la cova amb la col·laboració dels guies; això us evitarà difícils investigacions posteriors i també us evitarà errors.


Característiques del llibret: Format vertical: 24 pp. 170 x 120 mm. Tapes de cartolina i cosit amb fil. Fotografies en B/N.


Tot seguit, el manual:


Nota intercalada entre l'escrit




























Fi del text del manual

Fitxa solta, en cartolina, inclosa dins del manual












Tots haurem gaudit amb la seva lectura.