dimecres, 6 de febrer del 2013

Nº 161. Proposta per modernitzar el logotip de l'Associació

Amb el desitj de donar un caire més modern, o més treballat, al logo oficial de la nostra Associació, va sortir la proposta per a un canvi d'imatge.

El possible nou logo. Encara és una proposta de treball

El company Jorge Mederos ha estat treballant darrerament en el tema, presentant diverses opcions. Primer, sota el seu propi criteri, per cert molt encertat, i després entrant algunes petites correccions i detalls que li hem anat suggerint.


El resultat és que hem pogut triar entre diversos originals, acordant que, com a base de treball, el logo podria ser aquest que es presenta, tot i que l'aspecte final encara pot variar lleugerament.


L'actual logo és el de l'encapsalament d'aquest bloc. La nova idea del logo, que ens explica en Jorge, és, el títol circumferencial sobre un anell negre que es refereix a la foscor; el mapa de Catalunya, a mena de boca de cova vista a contrallum des de l'interior i per sobre de tot, un coleòpter cavernícola, el Paraphaenops breuilianus, un emblemàtic colonitzador del sota terra català del massís dels Ports de Tortosa.


Pel logotip en blanc-i-negre pels tampons i anagrames de sobres i cartes, es proposa una versió adaptada. 

El possible nou logo en la versió B/N pels anagrames del paperam

Per fer la proposta el més oficial possible, es presentarà a la propera assemblea del dia 19 d'aquest mes de febrer, per tenir la opinió dels participants i veure si es creu convenient el canvi. En cas afirmatiu, s'acabaria de treballar el disseny per deixar el logo definitiu.


Per qué no doneu la vostra opinió?


Per aixó hi ha els comentaris del bloc!

dilluns, 4 de febrer del 2013

Nº 160. Un nou coleòpter endogeu del Marroc

Parazuphium aguilerai sp. n. Foto de la publicació

El nostre habitual col·laborador, i membre de la nostra associació, en Carles Hernando, ens ha tramès la seva darrera publicació, que en aquest cas tracta d'un nou coleòpter endogeu del nord del Marroc, un dels països en que més treballa i més descobertes ha fet. També hi ha fet molt bones trovalles en fauna cavernícola.


El treball ha estat publicat a la revista ZooKeys, nº 103 (2011), d'on hi inserim el resum, la foto del coleòpter i la vista de l'hàbitat.

Hàbitat de la nova espècie, sota grans blocs de pedra empotrats al terra. Foto de la publicació

ZooKeys 103: 49–62 (2011)

doi: 10.3897/zookeys.103.1124

www.zookeys.org

Carabidae 49


A new endogean, anophthalmous species of Parazuphium Jeannel from Northern Morocco (Coleoptera, Carabidae), with new molecular data for the tribe Zuphiini


 Carmelo Andújar 1, Carles Hernando 2, Ignacio Ribera 3

1 Departamento de Zoología y Antropología Física. Facultad de Veterinaria, Universidad de Murcia. 30071 Murcia, Spain

2 Apartado de Correos 118, E-08911 Badalona, Barcelona, Spain

3 Institute of Evolutionary Biology (CSIC-UPF), Passeig Maritim de la Barceloneta 37-49, 08003 Barcelona, Spain

Corresponding author: Carmelo Andújar (candujar@um.es)

Academic editor: Terry Erwin. Received 14 February 201. Accepted 28 April 2011. Published 10 June 2011

Citation: Andújar C, Hernando C, Ribera I (2011) A new endogean, anophthalmous species of Parazuphium Jeannel from Northern Morocco (Coleoptera, Carabidae), with new molecular data for the tribe Zuphiini. ZooKeys 103: 49–62


Abstract


A new species of the genus Parazuphium (Coleoptera, Carabidae, Zuphiini), Parazuphium aguilerai sp. n.,is described from the Tingitan peninsula in North Morocco. The only known specimen was found under a large deeply buried boulder, and belongs to an anophthalmous, depigmented and flaattened species. This is the second species of blind Parazuphium known so far, the other being P. feloi Machado 1998 from a lava tube in the Canary Islands. Molecular data of the only known P. aguilerai sp. n. specimen are provided, and a reconstructed phylogeny based on these molecular data confirms its inclusion inside Zuphiini within Harpalinae. Identification keys to the Mediterranean and Macaronesian species of Parazuphium are provided.

 Type locality. Souk-Khemis-des-Anjra, Tetuan, Morocco (Fig. 4).

Type specimen. Holotype: 1􀊈, “MOROCCO 28-III-2008 / Souk-Khemis-des- Anjra, Tetuan / 123m N35°43’18” W5°31’23” / Andújar, Hernando, Ribera, Aguilera leg”.


La troballa es va fer a la zona nord del Marroc a prop de Tetuan, a la localitat de Souk-Khemis-des-Anjra en una campanya entomològica que van fer l'any 2008 els tres autors del treball, i a més, en Pedro Aguilera, a qui han dedicat el nom de l'espècie.

La fauna endogea habita els primers pams del sota terra, per sota de la primera capa denominada humícola -per sota de les acumulacions de fullaraca en descomposició-. Aquesta fauna es troba entremig del pedruscall o dins les esquerdes del terra , però en moltes ocasions també sota grans blocs de pedra clavats al terra. Aquí és precisament l'hàbitat del nou espècimen.
Tall teòric del sòl, amb indicació de ll lloc on viuen els endogeus 

La fauna endogea té moltes similituds amb la cavernícola, es pot considerar una adaptació prèvia, tot i que molts grups s'han quedat al medi endogeu sense aprofundir més avall. Dins les cavitats també se n'hi troben, més si són properes a la superfície, però la seva presència es deu a la caiguda accidental des del sostre de les galeries, tot i que després segueixen visquen tranquil·lament a la cavitat, tot i que solen refugiar-se entre grumolls de terra o sota les pedres de les galeries o de les bases de pous.


Així doncs, dins la fauna cavernícola terrestre, a més de la clàssica divisió en Trogloxens-Troglòfils-Troglobis, hi podríem tenir un altre apartat: els Endogeus, que els afegiríem als troglobis pel fet de que tot el seu cicle biològic també se'l passen sota terra i sense cap necessitat de sortir a l'exterior. També solen ser anoftalms (sense ulls) o microftalms (amb els ulls molt reduïts i sense cap visió).

Enhorabona al Carles per la seva important i intensa tasca.