dimecres, 10 de novembre del 2021

Nº 361. L'ICEK imparteix un Curs de Patrimoni Subterrani, Coves i Karst


 

L'Institut Català de Ciències del Karst, organitza i imparteix un curs científic d'Espeleologia.

Donades les circumstàncies sanitàries i, a més, per obtenir una més gran participació, el curs és telemàtic.

La gran sol·licitud d'inscripcions, unes 180, han fet que no es comentés abans en aquest bloc. Així mateix, a les sortides pràctiques, també s'ha hagut de limitar la participació.

Vist l'èxit, no descartem la convocatoria d’un futur segon curs.












diumenge, 7 de novembre del 2021

Nº 360 Programa de TV Canarias, dedicat a fauna en tubs volcànics

 

 


El nostre estimat “corresponsal” a Tenerife, el Pere Oromí, catedràtic de la Universidad de la Laguna, a Tenerife, sempre ens va delectant amb noves troballes de fauna i programes de televisió en què parlen de la particular fauna cavernícola de les illes Canàries. Quan hi ha algun esdeveniment, puntualment ens envia la informació i l'enllaç.

https://youtu.be/Q2UK6GwBHI8?t=7451

En aquesta ocasió, es tracta d'una emissió de la Radio Televisió Canaria, del dia 23 d’octubre d’enguany, en què l'entrevisten (no és la primera vegada) al Pere dins del programa Fuera de Plano dedicat al volcà de Cumbre Vieja de l'illa de la Palma, amb una durada de 2 h 49 min. Des de 2 h 05 min 33 s. fins a 2h 24 min 12 s i amb el títol Animales Cavernarios a nuestros pies; quasi vint minuts, en què l'entrevistador es planteja amb una sèrie de preguntes molt adequades, si pot haver-hi vida dins dels tubs volcànics, les condicions d'habitabilitat, com és aquesta vida, de què s'alimenten i si pot haver-hi també vida als ambients volcànics dels llunyans planetes i satèl·lits.

Araneid penjat a la seva tela, cap per avall

El cranc Munidopsis polimorpha

Un blàtid. A les cavitats de Canàries hi ha diversses espècies

En paral·lel a la dissertació del locutor i del Pere, es van passant unes molt bones escenes de fauna troglòbia: hemípters, araneids, pseudoescorpins, diplòpodes, isòpodes, blàtids i el clàssic cranc del Jameo del Agua.

Un cíxid troglòbi. Es tracta d'un hemípter

Una aranya, penjada de la seva tela




Un pseudoescorpí, també anomenat quernet

Ens comenta que les dues cavitats de les illes amb més representació de fauna especialitzada, són el Tubo del Viento, amb unes 34 i la cova Felipe Reventón amb unes 36 i que són les que posseeixen més fauna troglòbia en tot el món

A través de captures de pantalla, s'han inserit alguns planos.

Amb el nostre agraïment al Pere Oromí.