dilluns, 17 de novembre del 2014

Nº 211. VII Trobada de Col·laboradors Francesc Español. Resultats



Diapositiva de la presentació de la vida d'en Joaquim Mateu

El passat dissabte dia 15 de novembre, a la sala d’actes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, a l’edifici del Parc de la Ciutadella, es va cel·lebrar la setena trobada, amb una gran participació de públic especialitzat, i també un gran nombre d’interessants ponències.

Una bona part dels assistents
Entre els presents, hi havia una bona representació del món espeleològic, com són Montserrat Ubach, Tere Hernández, J. M. Victòria, Oleguer Escolà, Floren Fadrique, Jordi Comas, Joan Pallisé, i l’autor d’aquest post. Una bona participació!

A les darreres trobades, sempre he presentat sessions dedicades a Francesc Español o a personatges del seu entorn, com Isidre G. Urgellés, Àngel Lagar, i ara a Joaquim Mateu.


Els següents comentaris es referiran, per ordre de presentació, als treballs vinculats amb la biospeleologia, que van ser dos:

1: Joaquim Mateu: un gran entomòleg i amic de Francesc Español,a càrrec d’en Lluís Auroux. Es presenta un recull de la seva vida, des que va iniciar la seva col·laboració amb el Museu de Zoologia de Barcelona, i concretament amb Francesc Español, l’any 1940.
Una de les diapositives de la presentació: Francesc Español i Joaquim Mateu, a l'avenc d'Olèrdola, l'any 1946

Una de les diapositives de la presentació: Joaquim Mateu, un Guarda Jurat, en Jaques
Negre i Eugenio Ortiz en un avenc de la Sierra de las Nieves, Málaga, l'any 1952

Una de les diapositives de la presentació: El llibre amb l'edició de la tesi d'en Mateu
Primera diapositiva de la presentació d'en Joan Pallisé
2: Un segle de recerques biospeleològiques a les Muntanyes de Prades, a càrrec d’en Joan Pallisé. L'octubre de l’any 1910, R. Jeannel i E.G. Racovitza exploraren els avencs de la Febró, sent la primera cita de caràcter entomològic de les cavitats de la zona. Va ser l’inici de futures exploracions que van anar aportant moltes noves descobertes per tota la zona, i que encara avui dia en Joan i el seu equip va portant a terme amb grans èxits.
Diapositiva de la presentació: En Joan, mostrant l'àrea de distribució
del Troglocharinus (Antrocharidius) orcinus
En Joan ens ha avançat la bona notícia de la propera aparició d’un llibre sobre les cavitats de les Muntanyes de Prades, el qual es proposa recollir les exploracions i descobertes efectuades per diferents grups i persones, però sobretot les del GIEM, entre les que destaquen algunes noves espècies de fauna subterrània que encara estan en estudi.

Ja podem anar preparant la propera Trobada!