dimarts, 12 de març del 2024

Nº 386. Un nou isòpode cavernícola del Marroc: Castellanethes ubachi.

 

                                              El nou isòpode, representat al treball de la descripció.

Des de les primeres expedicions espeleo-biològiques al Marroc, a partir de l'any 1966, en la majoria s'ha anat recollint fauna subterrània que s'ha anat distribuint entre els especialistes de cada grup (tot i que encara en resta molt per determinar).


De tant en tant, es van publicant treballs on es descriuen noves espècies d'aquell material recollit, que pot ser indistintament de les primeres expedicions o de les ultimes. La descoberta de la qual parlem, es tracta d'un isòpode de la família Olibrinidae i del gènere Castellanethes Brian 1952, que es va recollir en diverses actuacions, la primera, l'any 1968 en l'Expedició Tarraco a l'Antiatlas al Marroc, 1968, que va organitzar la Delegació a Tarragona de la Federació Catalana de Muntanyisme i de la que també hi formaven part grups espeleològics de Tarragona, Valls i de Barcelona.


El material d'isòpodes ha estat estudiat per l'especialista Dr. Julio Cifuentes del Departamento de Biología (Zoología), Facultad de CienciasUniversidad Autónoma de Madrid, comunicant-nos la descoberta que és motiu d'aquest article.


 L’any 2023, es descriuen dues noves espècies del mateix gènere: Castellanethes ougougensis Moutaouakil & Boulanouar, 2023, de diverses cavitats properes a Agadir:  Ifri OugougWin Timdouine, etc., i Castellanethes ighousi Moutaouakil & Boulanouar, 2023, de cavitats de la mateixa zona.




                                                     L'encapçalament de l'article i el resum.

La nova espècie ha estat batejada Castellanethes ubachi Cifuentes, 2024. L'autor va proposar dedicar-la a un dels seus primers recol·lectors, però després es va decidir dedicar-la a Montserrat Ubach i Tarrés, la primera dona espeleòloga catalana (i espanyola) en participar en una expedició al Marroc, dins d'Atlas 66, organitzada pel CEC l'any 1966.

                                                       La dedicatòria de la nova espècie

Com a curiositat, els exemplars es van capturar l'any 1968; s'ha tardat més de cinquanta anys en descriure-la!