dilluns, 26 de març del 2012

Nº 128. Activitats del Dr. Español l'any 1935

Seguint amb el tipus d'articles dedicats als orígens de la biospeleologia a Catalunya, a continuació es parlarà d'alguns treballs i activitats del Dr Francesc Español l'any 1935.

Es tracta de les anotacions fetes per Español en els fulls d'un dietari de l'any 1935, de mides 87 x 58 mm, d'aquells que cada dia es gira un full que va guiat amb dues anelles, tipus Taco Myrga, tot i que en aquest cas no hi ha cap referencia de la marca.

S'han triat alguns fulls corresponents al període comprès entre el 25 d'abril i el 31 de desembre del 1935, reproduint --ne els que hi ha anotacions d'activitats espeleològiques, preparació de material, o bé alguns altres en que cita cartes enviades o visites d'especialistes al museu, sempre en relació amb la biospeleologia.

-12 de maig -diumenge-: Excursió a S. Llorenç del Munt i exploració de l'Avenc de la Codoleda

-17 de maig -divendres-: ...atendre als Srs. Zariquiey, Mas de Xaxars...

·Ricardo Zariquiey: Metge pediatra, va ser el primer català en fer un treball biospeleològic. L'any 1917 va fer un estudi de conjunt dels coleòpters cavernícoles catalans

·J. Mª. Mas de Xaxars, Enginyer químic i mecànic, es va dedicar amb gran intensitat a l'estudi de coleòpters, en especial caràbids des de any 1901 fins la seva mort el 1946. El Dr. Ricardo Zariquiey li va dedicar el 1919 una nova espècie de coleòpter endogeu: Microtyplus xaxarsi

-30 de maig -dijous-: Excursió a Begues i avenc del Llaurer.

Segons Espeleoindex, a Begues hi ha l'avenc del Llorer, -13 m explorat per membres del GES-CMB el gener de l'any1956. No sabem si és el mateix.

-2 de juny -diumenge-: Excursió a Berga, Espinalbet i avenc "Forat d'Estela"

-10 de juny -dilluns-: Excursió a Terrades, Avenc de Telaixà i Bauma de Brugués

Avenc de Telaixà, referint-se a l'avenc de Taleixà, de 18 m de fondària i la Balma del Bruguer-petita cova d'uns 25 m de recorregut a on el Dr. Ricardo Zariquiey Àlvarez va recollir per primera vegada el 1923 un nou coleòpter caràbid cavernícola descrit per Jeannel el 1924: Zariquieya troglodytes

-2 de juliol -dimarts-: Preparar insectes d'Ifni; atendre consultes Srs: Zariquiey i Mas Xaxars; escriure Sr. C. Bolivar.

Càndido Bolívar Pieltain, va ser director d'entomologia i professor a la Universitat de Madrid. Estava especialitzat en himenòpters, ortòpters i coleòpters. Degut a les seves idees i càrrecs, desprès de la nostra guerra civil va passar a França amb tota la seva família, i al poc es varen exiliar a Mèxic, d'on ja no en tornarien. En Ignacio Bolívar Urrutia, el pare d'en Càndido, es dedicava a l'estudi d'ortòpters.

-6 d'agost -dimarts-: Preparar i fer un envio de Catopinae i Trechinae en consulta al Sr. Jeannel de París...

Es refereix a René Jeannel, un dels pares de la biospeleologia

-30 de novembre -dissabte-: Escriure Sr. Peyerimhoff ...

·Paul-Marie Peyerimhoff, Naturalista, botànic, entomòleg i zoòleg francès que vivia a Alger

Especialista en coleòpters, l'any 1949 va descriure el coleòpter estafilinid Domene (Spelaeomene) camusi de la Grotte Gorane, a Safi, Marroc

-8 de desembre -diumenge-: Excursió a Ordal explorant avenc Nou i coves d'Ordal

·Com a coves d'Ordal es refereix a l'avenc del Lladoner

-12 de desembre -dijous-: Escriure Srs. Riera (Maó) i Gridelli...

·Gridelli, E., especialista italià en coleòpters tenebriònids dins del primer mig segle XX i director del Museo Cívico d'Història Natural de Trieste. Español li va dedicar l'any 1949 el coleòpter cavernícola Troglorrhynchus gridellii, descrit de la cova d'en Janet, a Llevaria.

En alguns fulls hi ha anuncis de productes farmacèutics. Veieu-ne una mostra

Si algú té problemes, que estigui tranquil, que ja diu que no fa mal!

En aquest article han col·laborat amb el seu assesorament, el Dr. Joaquim Mateu i en J. M. Miñarro