dijous, 13 de juny del 2013

Nº 170. Un coleòpter cavernícola dedicat a Adolf Hitler

L'Anophthalmus hitleri

El 26 de febrer de l'any 1933, Vladimir Kodrie va descobrir un nou coleòpter cavernícola en una cavitat propera a Celje, l'antiga Iugoslàvia, avui Eslovènia. L'entomòleg alemany Oscar Scheibel (1881-1953), el va estudiar, determinant que es tractava d'una nova espècie. La novetat va dedicar a Adolf Hitler, que justament un mes abans havia assolit el càrrec de canceller d'Alemanya. El nom científic de l'espècie és Anophthalmus hitleri Scheibel, 1937

El també anoftalm Hitler. No va tenir vista.

Detall del cap en microscopi electrònic

Part inicial de la descripció d'en O. Scheibel

Una serie d'exemplars
Els col·leccionistes de motius hitlerians, arriben a pagar tranquilament mil euros per un exemplar, el que ha motivat una intensa recerca de l'insecte que sembla localitzar-se en només unes cinc cavitats.


He llegit per internet, que per cert, hi trobareu gran quantitat d'articles sobre el tema, que molts dels exemplars de la col.lecció de Munich, han desaparegut. No crec que sigui perquè no estesin ben morts quan els van enganxar sobre les cartolines. I és que amb els preus que se'n paguen, no és gens d'estranyar que la gent vulgui fer-se un sobresou.
  • Un exemplar del British Museum
No és aquest un cas singular. Hi ha moltes dedicatòries de noves espècies (crustacis, formigues, etc) a gent popular, no científica. Per exemple, la següent fotografía composta:

1: Cirolana mercuryi; 2 Pheidole harrisonford; 3 Anophtalmus hitleri;  Ersitali gatesi; 5 Syvilagus hefneri; 6: Mesoparapylocheles michaeljacksoni, són algunes d'elles. Darrera informació, treta de WWW.elcorreo.com/vizcaya)