dilluns, 26 de gener del 2009

Nº 010. Recol•lecció de fauna dins de cavitats

Trampes, paranys i esquers
Introducció: Quan anem a una cavitat, cal aprofitar la ocasió i fer quelcom més que entrar, fer una topo, alguna foto i sortir. Si poden fer moltes més coses com poden ser observacions i presa de dades de la morfologia i evolució de la cavitat, medicions climàtiques, observació de parets i superfície del terra per veure senyals de gravats, pintures o senyals de possibles restes arqueològics i una de tantes feines pot ser també la recollida de la fauna que habita la cavitat per contribuir al seu coneixement. No és tant difícil!
Per l'estudi de la fauna cavernícola, primer és necessari capturar els exemplars. El sistema més directe és el de rastreig, o sigui, anar de quatre potes pel terra de la cavitat i remenar-ho tot, guardant la fauna trobada, amb la cura de tornar-ho a deixar tot el més semblant possible a com ho hem trobat.Els estris imprescindibles que necessitarem són un aspirador i uns tubs amb alcohol de 70º a on anirem abocant tot el que recollim. A mida que ens vagi interessant més la bio, podrem fer servir més estris i més líquids conservants, cadascun adequat als diferents tipus de fauna. Però de moment ja és suficient per a iniciar-se. Hi ha cavitats que per ser una època de sequera, falta de nutrients o altres raons, la fauna és escassa o hi és absent. Per estudiar i determinar les espècies són necessaris varis individus, que hi hagin mascles i si pot ser, també femelles, que siguin adults, que estiguin en bon estat de conservació, etc. En moltes ocasions es captura una quantitat insuficient i llavors queden dues opcions: o bé tornar-hi i que hi hagi sort, o deixar-hi trampes per atreure la fauna. De les dues maneres s'hi ha de tornar, però amb les trampes sempre hi ha més possibilitats de capturar més fauna, ja que treballen les 24 hores sense desgast.
L'aroma de l'esquer atrau la fauna que queda als voltants de la zona mentre hi ha emissió d'aromes. Hi ha molts tipus de trampes. La elecció dependrà en primer cas del temps que ha de passar fins la recollida, doncs hi ha llocs que s'hi pot tornar quan un vol i d'altres que no es pot tornar fins la campanya de l'any següent. També hi ha variants segons sigui fauna terrestre o aquàtica i també poden estar especialitzades segons el tipus de fauna que volem recollir.
Explicarem les més usuals: Per la fauna terrestre: Per tornar-hi a curt termini (començen a ser eficaces a partir de les 48 hores); una setmana o dues com a molt, l'esquer pot ser una pell de fruita, un tros de formatge, un cargol xafat, herba fresca, un retall de pernil, etc. També pot ser suficient refregar formatge sobre una pedra i deixar-la al terra en un racó humit o al costat d'una zona amb guano. Les trampes sempre s'han de recobrir amb unes quantes pedres per evitar que s'ho pugui menjar algun petit rosegador. No està de més marcar el lloc amb una fita de pedres o un senyal per recordar l'indret de la trampa o fins i tot per si és una altre persona la que torna a recollir-les i que pugui trobar-les. Al tornar-hi hem d'anar treien les pedres, mirar-les bé una a una per sobre i per sota fins arribar a l'esquer.
Amb l'aspirador recollirem el que anem trobant. Un altre sistema és el de fer un farcell d'herba ben humida, col·locant al seu interior un dels esquers citats abans i també tapant-ho amb pedres. Al recollir-lo (abans hem de comprovar si hi ha fauna al voltant) prendrem el farcell sencer, sense obrir, el guardarem dins d'una bossa amb la boca ben lligada i no l'obrirem fins haver sortit de la cavitat. També es pot fer a dins la cavitat, però així sembla més fàcil. Llavors, sempre amb l'aspirador a punt, anirem obrint l'herba i capturant tot el que belluga.
També hi ha trampes amb líquid. Es pren un petit recipient de vidre o plàstic, amb tap i li tirem un raig de cervesa que serà l'esquer. Temps efectiu, una o dues setmanes. Per tornar-hi a mig o llarg termini, de varis mesos a un any, ja és necessari que la fauna caigui dins d'un líquid que els conservi desprès de morts, de manera que no es podreixin. I a més, l'esquer ha de ser actiu i perdurable al llarg de tot de temps. El problema d'aquest tipus de trampes és que si no s'hi torna, seguiran actuant i poden provocar una gran mortalitat. Per això aquest sistema només l'ha d'utilitzar gent especialitzada i amb la garantia que seran retirades.
Per fauna aquàtica: També es poden col·locar trampes dins l'aigua per atraure la fauna aquàtica. Si són aigües tranquil·les serà suficient deixar un tros de carn, gamba salada, sobrassada o bacallà al fons. Si són aigües en moviment, l'esquer s'ha de deixar fixat. També es pot utilitzar una mànega assegurada al fons amb l'esquer dins. Senyalitzar la zona per retrobar-les. El termini en aquest cas és curt, doncs l'esquer es descompon en poc temps, com a molt, una setmana. Per capturar el que trobem als voltants podem fer servir l'aspirador (ull que xuclarem també aigua!) o millor una petita mànega com por ser un colador de cuina de malla ben espessa. Un tipus de trampa que permet entrar però no sortir la fauna, és una nansa que recorda les de pesca, però a escala reduïda. Un petit pot de plàstic amb la tapa travessada per un tub ens servirà.
Unes pedretes a dins evitaran que el corrent de l'aigua se l'endugui i un esquer a l'interior, un tros de carn, gamba, etc. atraurà els isòpodes, crustacis, copèpodes, etc. Al recollir-la treure'm la tapa amb tub i posarem la tapa cega que ens permetrà el seu transport. No poseu trampes grans, no sigui el cas que hi caigui algun ésser amb casc i mono!
BIOSP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada