dimecres, 15 de setembre del 2010

Nº 081. Fotografiant fauna cavernícola viva

Als 61 anys i ja jubilat, he tornar a retrobar-me amb una de les meves aficions: la Bioespeleologia, especialitat que vaig viure intensament des de que em vaig iniciar en la espeleo a l'edat dels 15 anys al S.I.R.E de Collblanc, fins que vaig complir els 25 anys, moment en que per raons de feina he estat obligat fins fa poc, a llargues temporades de viatges.

He tornat a trobar-me amb els meus companys de joventut, també jubilats, que han anat col.laborant al llarg de molts anys amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Ara, y mercès a ells i al Museu, puc tornar a gaudir d'aquesta afició, que encara que un xic adormida, mai ha estat oblidada.

Sempre m'ha interessat la fotografia, i amb les actuals tècniques, estic assajant l'ús de leds i càmeres digitals per poder captar la fauna cavernícola dins del seu mateix hàbitat i amb les seves postures originals.

La font d'il·luminació amb leds blancs assegura una llum freda que no ocasiona molèsties a la fauna. Una màquina que permeti una gran proximitat ens permetrà obtenir directament grans imatges a l'arxiu, tot i que sempre intentant obtenir una certa profunditat focal.

El primer pas ha estat construir una làmpada, en que la carcassa és un anell, partint de tub de pvc de 15 cm de diàmetre al que s'han incorporat quatre leds de 1 W de potencia, que treballen a la tensió de 4,5 V en corrent continua. Cada led es subministra amb una lent incorporada. La font d'alimentació són 3 piles d'1,5 V en connexió serie. Els leds, de llum blanca, s'han disposat repartits a 90º sobre la cara interior de l'anell i proporcionen un alt nivell de llum repartir uniformement al voltant de l'individu a fotografiar, sigui un coleòpter, un cargol, etc. Aquest sistema permet la toma d'instantànies sense l'ús del flash i amb un camp de treball il.luminat molt regularment.

Com a càmera estic utilitzant una compacta Pentax Optio W60, submergible fins a 5 m, amb objectiu de 28 mm i zoom òptic x5, amb la particularitat que permet apropar-se fins a 1 cm de l'objecte amb el zoom apropat.

S'inclouen algunes de les fotos obtingudes pel sistema explicat, tretes en diferents cavitats.

Aniré comunicant els meus següents resultats i les tècniques utilitzades.

Autor de l'escrit i les fotos: Agustí Meseguer

1 comentari:

  1. Estimados amigos, estas fotografías podrían estar presentadas al Concurso de Fotografía Subterránea... animad a vuestro compañero, porque ya queda poco para que termine el plazo.

    Un saludo.

    ResponElimina