dimarts, 1 d’octubre del 2013

Nº 180. Curs d’iniciació a la Biospeleologia

Durant una de les exposicions de temes, al Museu Blau

El passat dissabte dia 28 i diumenge 29 de setembre, s’ha impartit en el Museu Blau de Barcelona, un curs d’iniciació a la Biospeleologia.

Aquest curs ha estat organitzat per la nostra Associació Catalana de Biospeleologia, a petició del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, amb motiu de la III Trobada Ibèrica de Biologia Subterrània (III EIBS), organitzada pel mateix Museu, i que tindrà lloc els propers dies 2,3,4 i 5 d’octubre d’enguany en el Museu Blau.

El tema de Biospeleologia

Cursetistes i instructors, a la boca de la cova de la Censada Nova (al marge de l'esquerra de la foto)

El curs ha constat de dues sessions:

-Dissabte, al Museu Blau: Part teòrica, impartint presentacions audiovisuals i xerrades sobre les principals especialitzacions dins l’Espeleologia Científica. Una primera part va tractar sobre Geologia, Geomorfologia, Climatologia, etc., mentre que la segona part va tractar a fons sobre el tema bàsic del curs: la Biospeleologia. En Jorge Mederos, del Museu, es va encarregar de les labors de projecció. 

-Diumenge: Sortida de pràctiques a la cova de la Censada Nova, a Orpí, Anoia, en què es van fer “in situ” observacions, cacera i conservació de la fauna capturada.

Una fotografia de grup, dins de la cavitat

També es va fer una  sessió de pràctiques de laboratori per a la separació, neteja i observació de la fauna obtinguda durant la visita a la cavitat. Gràcies a la intervenció de Berta Caballero (del Museu), l’Ajuntament d’Òdena ens va donar totes les facilitats per l’ús d’una sala en què el Departament d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona va instal·lar l’equipament necessari de lupes binoculars i il·luminació i divers material de laboratori per poder fer aquesta tasca.

A la sortida ens van acompanyar diversos membres del museu: Glòria Masó; Jordi Agulló i Miquel Prieto


Un habitant de la cova: Una aranya sobre la seva tela.    Foto: Agustí Meseguer

El coleòpter cavernícola que habita en la cova: Troglocharinus variabilis.    Foto: Agustí Meseguer
Durant la sessió de laboratori a Òdena

Examinant el material capturat a la cova

El nombre de cursetistes ha estat de vuit. Creiem que, tot i ser un nombre reduit, ha estat una bona participació, donades les penúries de l’actual moment, i del grau d’especialització del tema.

Els dinou assistents de la sortida de camp, a Òdena

La Federació Catalana d’Espeleologia ha recolzat el curs, i també ha facilitat un exemplar per cursetista, del llibre per ella editat, Iniciació a l’Espeleologia, que, encara que no ho expliqui el seu títol, dins les seves 113 pàgines, tracta de totes les especialitats tant tècniques com científiques de la nostra estimada activitat, el que fa de gran utilitat la publicació com a complement de les sessions teòriques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada