dilluns, 13 de maig del 2019

Nº 298. Nova fauna hipogea del Marroc

El remorc amb tot el material i avituallaments necessaris per l'expedició.
De davant a darrera: Carles Fontgivell; Oleguer Escolà i Floren Fadrique

Ana Sofia Reboleira, de Portugal i Henrick Enghoff, de Dinamarca, han estudiat material de diplòpodes (milpeus) del Marroc, que estava dipositat en el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, amb el resultat d'un nou gènere i dues noves espècies.
Reproduïm algunes parts del treball original de descripció, publicat a la revista European Journal of Taxonomy, 2019. 523: 1–16


1: Nou gènere: Jeekelosoma:

El diplòpode troglobi, Eviulisoma (Jeekelosoma) abadi*, va ser descrit per Mauriès l'any 1985 de la cova Kef Aziza, Tazouguert, Boudenib, una cavitat de més de 3.000 m de recorregut. El subgènere Jeekelosoma (nou subgènere quan es va descriure) a què pertanyia ha estat elevat a categoria de gènere i per tant, ara el nom de l'espècie és Jeekelosoma abadi (Mauriès, 1985).

El parèntesi del nom de l'autor significa que es va descriure dins d'un altre gènere i que, en el decurs del temps, ara en aquest cas, ha estat canviat.

La troballa de la nova espècie va anar a càrrec dels recol·lectors J. Abad i A. Garde, del SIRE de l'UEC, que l'agost de l'any 1977 van fer una expedició pels indrets mig desèrtics de l'est marroquí, visitant la cova Kef Aziza. Aquest material el tenia l'Àngel Lagar, qui el va enviar a J. P. Mauries. Amb més material recollit per Oleguer Escolà l'any 2001, durant la primera expedició del Projecte de Bioespeleologia Atlas al Marroc, s'ha reestudiat l'espècie, elevant el subgènere Jeekelosoma a la categoria de gènere.

Nota complementaria: També en la mateixa cova, en l'activitat citada del 1977, en Juan Sánchez va capturar un coleòpter que en Lagar va descriure com a una nova subespècie: Platyderus insignitus ssp. presaharensis


Recordem que quan es cita una espècie, el més correcte és afegir al final el nom de l'autor, o autors com en aquest cas, tot i que en moltes ocasions no es compleix aquest requisit per simplificar la complexitat dels escrits.

2: Primera nova espècie: Jeekelosoma heptarachne:

L'agost de l'any 1971, l'ERE del CEC va organitzar l'expedició Atlas 71 en què, entre altres, van visitar la cova Win Timdouin, a Tazentout, propera a Agadir. En Carles Ribera va recol·lectar diversos exemplars d'un diplòpode que ha resultat ser una nova espècie: Jeekelosoma heptarachne.

3: Segona nova espècie: Jeekelosoma viginti:

La segona nova espècie de diplòpode descrita en aquest treball es va localitzar l'any 2002 durant la tercera expedició del Projecte de Bioespeleologia Atlas al Marroc, activitat que ve organitzant cada any des del 2001 l'Associació Catalana de Bioespeleologia -Biosp-. Es tracta de Jeekelosoma viginti, recollida per Floren Fadrique i Oleguer Escolà en l'avenc Kef Touna, al Douar Hayant, Ahermoumou. El pou de l'avenc serveix com a dipòsit d'animals domèstics morts. Dins la cavitat no es va localitzar cap altra espècie adaptada a l'hàbitat subterrani.

Fig. 9. Jeekelosoma viginti sp. nov. paratype female (NHMD 302024). A. Rings 8–10, lateral view. B. Ring 9, dorsal view. C. Right ozopore of ring 9. D. Claw of midbody leg. E. Midbody leg. F. Cuticular (fungal?) structures from surface of peritrema. Scale bars: A–B, E = 0.1 mm; C = 0.02 mm; D = 0.01 mm; F = 0.005 mm.

Els integrants de l'expedició de l'any 2002 foren:

- Oleguer Escolà del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

- Floren Fadrique i Noel Fadrique, col·laboradors del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

- Carme Pedrol; Antoni Satorra i Jaume Pedrós, del Grup Espeleològic Lleidatà (Lleida)

- Daniel Ferrer de l'ERE del CEC

- Lahoucin Faouzi; M'Barek Largo; Abdalla´h Dari i Mohamed Koukam, de l'Association Sportive de Spéléologie d'Agadir.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada